Volkswagen pracuje na převratném způsobu nabíjení. Prý postačí 10 minut

5
Volkswagen pracuje na převratném způsobu nabíjení. Prý postačí 10 minut
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Jedná se o bezdrátové nabíjení s výkonem až 300 kW
  • Jako první by jej mohlo využívat Porsche Taycan
  • K nabití z 0 na 80 % by tímto způsobem postačilo 10 minut

S rostoucím počtem elektromobilů se neustále zvyšuje tlak na výstavbu nových nabíjecích stanic. Nyní Volkswagen přichází s nápadem ultrarychlého nabíjení, které by do budoucna srovnalo krok s tankováním běžného vozu, jak píše auto.hindustantimes.com. Prakticky jde o to, že baterie vozu by se mohly bezdrátově nabít z takřka nuly na 80 % v čase 10 minut. Taková rychlost a způsob nabíjení je utopie i pro ty nejlepší elektromobily současností. Na technologii spolupracují Volkswagen Group of America, Oak Ridge National Laboratory (ORNL) a University of Tennessee.

Vysoce výkonné nabíjení by neslo zkratku EV ORNL a jako ukázkový příklad chce Volkswagen použít Porsche Taycan. Má dostatečnou techniku k velmi rychlému nabíjení, avšak stále nezvládá tento proces bezdrátově. Inženýři tak mají před sebou velký kus práce. Chtějí využít elektromagnetické vlny k nabíjení baterie vozu a provedeny už byly první zkoušky.

Když půjde vše podle plánu, bezdrátové nabíjení se stane standardem, alespoň ve světě dražších elektromobilů. Současně si Volkswagen dává za cíl, aby rychlost takového nabíjení dosáhla 300 kW. Právě takovou rychlostí se dokáže nabíjet i aktuální generace Taycanu.

Diskuze ke článku
Víťa Vacek
Víťa Vacek
VW se ani nesnaží budovat alternativu k Supercharger síti ale už slibují jak to bude super bezdrátové a rychlé. Tyhle řeči do větru...
Ivan Hoe
Ivan Hoe
hoax... 300kW na srovnání kroku s běžným tankováním nestačí, bude to muset být aspoň 1MW nebo spíš víc... to jen abychom si tu nelhali do kapsy, rozdíl ve stovkách procent času redakci zřejmě noc neříká a přitom ostatním říká že šíří mýty. Vtipné :-D
Filip Es
Filip Es
Začíná to připomínat ruské vtipy. Nejsou suroviny, lidi, kapacity ale budovatelské úsilí nesmí nic narušit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze