Vídeňský hřbitov na ekologické vlně. Používá elektrobus a houbové rakve

Vídeňský hřbitov na ekologické vlně. Používá elektrobus a houbové rakve
Fotografie: Friedhöfe Wien, Andreas Kuffner
  • S blížícími se Dušičkami představila vídeňská pohřební služba ekologické novinky
  • V rozsáhlém areálu místního hřbitova vozí návštěvníky elektrobus
  • Navíc používají houbové rakve, tedy ze zcela přírodního materiálu

Jednou z novinek, kterých se od Dušiček dočkají návštěvníci vídeňského centrálního hřbitova, je elektrobus pro přepravu po areálu. Vídeňský hřbitov patří mezi největší evropské hřbitovy. Na ploše 2,5 kilometrů čtverečních zprovozní město speciální elektrobusovou linku. Elektrobus bude v provozu denně od 10 hodin, na trase o devatenácti zastávkách, a to i v blízkosti řady čestných hrobů nebo secesních budov. Elektrickou energii bude autobus podle městské hřbitovní správy získávat ze solární elektrárny v zázemí hřbitova.

Elektrobus na hřbitovní lince není jedinou ekologickou novinkou

Kromě elektrobusu na hřbitovní lince ale ve Vídni přišli s další ekologickou novinkou. V celé Evropě roste zájem o takzvané přírodní pohřby a ekologické uložení ostatků. Nejčastěji se jedná o o ukládání ekologicky odbouratelných uren s popelem z kremace, například ke stromům nebo na loukách. Ohleduplný odchod ze světa nicméně často ztěžují platné legislativní normy. Vídeňská pohřební služba Bestattung Wien však nyní začala nabízet nové řešení, které umožní uložit tělesné ostatky při přírodním pohřbu, aniž by předtím byla nutná kremace.

Plně rozložitelné houbové rakve

Jedná se o takzvanou živou rakev. Na první pohled sice může připomínat polystyrenovou krabici, celou její konstrukci ale tvoří houby, respektive mycelium. Shluk zcela přírodních vláken podhoubí vyroste do tvaru rakve během sedmi dnů ve speciální formě, bez dodatečného světla, tepla či spotřeby proudu. Podle pohřební služby tím nevzniká žádné CO2. Jakmile rakev získá tvar, jsou vlákna vysušena. Tím se růst houby dočasně přeruší. Po uložení urny vlákna v kontaktu s podzemní vlhkostí opět ožijí a houbová rakev dokončí koloběh života zemřelého. Výplň rakve může na přání tvořit speciální tkanina nebo zelený mech.

Celá rakev je podle vídeňské pohřební služby lehká jako pírko, dovede však unést až 200 kilogramů a společně s obsahem se celá rozloží během několika měsíců. Při rozkladu navíc mycelia neutralizují toxiny z těla i ze země, a tím napomáhají k pročištění půdy, zvyšují druhovou rozmanitost a pomáhají k rozkvětu nového života, dodávají vídeňští pohřebáci. Houbové rakve produkuje nizozemský start-up Loop Biotech, v budoucnu by se měly začít vyrábět i přímo v Rakousku.

Spolu s elektrobusem, který vozí běžné návštěvníky po hřbitově, to tedy jsou dvě novinky, kterými se vídeňský hřbitov posouvá více směrem k udržitelnosti. Nejenže se návštěvníci budou po areálu pohybovat bez emisí (a díky solární elektrárně nejen lokálních), ale zároveň i ukládání nebožtíků je ekologické.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze