Ve vozech Volvo se svezete maximálně 180 km/h

2
Ve vozech Volvo se svezete maximálně 180 km/h
Fotografie: volvocars.com
  • Každé nově vyrobené auto od Volva bude mít omezenou maximální rychlost na 180 km/h
  • Novinkou je také Care Key, které umožní maximální rychlost ještě snížit

O čem se už dříve spekulovalo, je nyní tady a přichází s tím Volvo. Omezí maximální rychlost všech vozů na 180 km/h, takže pokoření 200 km/h na německé dálnici za volantem Volva už nebude možné. Tedy alespoň u nových vozů.

Volvo S90 (2015)

Kromě omezovače maximální rychlosti bude každý vůz Volvo dodáván také s klíčem Care Key, který umožní dále omezit maximální rychlost vozu, což může být užitečné především při jeho zapůjčení mladším/nezkušeným řidičům. Obě zmíněné funkce jasně ukazují, jak mohou výrobci automobilů podporou lepšího jízdního chování řidičů aktivně převzít odpovědnost při usilování o snížení počtu úmrtí při dopravních nehodách.

Věříme, že by na sebe měli výrobci automobilů vzít určitý díl zodpovědnosti za bezpečnost na silnicích a snažit se ji zlepšit,“ prohlásila Malin Ekholm, ředitelka centra bezpečnosti automobilky Volvo Cars. „Tomuto způsobu myšlení dokonale odpovídá nejen naše technologie omezující maximální rychlost, ale i dialog, který jsme prostřednictvím ní iniciovali. Omezená rychlost a klíč Care Key pomáhají lidem uvědomit si, že jízda vysokou rychlostí je nebezpečná, a podporují je ve vytvoření lepších jízdních návyků, přičemž jim současně zajišťují vnitřní klid v době, kdy jejich vůz řídí někdo jiný.“

Technologie omezující maximální rychlost vozu je již od doby, kdy byl tento záměr zveřejněn, kontroverzním tématem. Někteří z jejích odpůrců zpochybňují právo automobilek takovéto omezující technologie zavádět. Automobilka Volvo Cars nicméně věří, že je její povinností pokračovat ve své průkopnické tradici a nadále vést diskuzi o právech a povinnostech výrobců automobilů, protože záchrana lidských životů je pro ni důležitější než potenciální odliv zákazníků.

Diskuze ke článku
Tom256
Pokud pominu "německou dálnici", tak kvůli bodům si stejně dnes nedovolím jet na dálnici víc než 160 km/h, běžně však jezdím 130-140 km/h. 180 km/h, tzn. tachomterových 190 km/h jsem v životě překročil tak 10x. Ne že by pro mě bylo rozhodnutí Volva nějak "cool", ale na druhou stranu mi to nijak nevadí a kdybych zvažoval koupi Volva, toto by mi nevadilo. Nemám touhu si poměřovat pindíka s majiteli BMW tím, že pojedu 250 po dálnici.
r
To je zase uvaha lidi, kteri nemaji k rizeni zadny vztah ani zkusenosti.
Pomala jizda = bezpecna jizda? No tak urciteeee, vzdyt se staci podivat na ten armagedon na nemeckych neomezenych dalnicich...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze