Ve Švédsku se prodává víc plug-in hybridů než elektromobilů

2
Ve Švédsku se prodává víc plug-in hybridů než elektromobilů
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Ve Švédsku byla téměř polovina registrovaných aut za prosinec 2020 „do zásuvky“
  • Za celý loňský rok to byla téměř třetina aut, převládají ale plug-in hybridy
  • Nejúspěšnějším elektrifikovaným vozem bylo Volvo S/V60, ale Volkswagen ID.3 stoupá vzhůru

Informovali jsme o rekordních výsledcích v registracích „aut do zásuvky“ za prosinec 2020 v Norsku, Nizozemsku i u nás v Česku. Ve všech těchto státech vedou mezi auty do zásuvky elektromobily před plug-in hybridy, ale švédský trh je jiný. Má za sebou také rekordní prosinec, ale převahu na něm mají stále plug-in hybridy, jak píše insideevs.com.

Vedou plug-in hybridy, ale registrací elektromobilů přibývá více

V prosinci 2020 bylo ve Švédsku zaregistrováno 16 929 aut s externím nabíjením, což znamená rekordní podíl trhu 49 % a meziroční nárůst 215 %. Dohromady se základními hybridy je to určitě přes polovinu, takže většina nově prodaných aut ve Švédsku je elektrifikovaná. Většina z tohoto počtu, konkrétně 10 337 vozů, byly plug-in hybridy. Elektromobilů tedy bylo zaregistrováno „pouze“ 6 592. Elektromobily ale zaznamenaly větší meziroční růst. Jejich registrace rostly o 310 % oproti prosinci 2019, zatímco plug-in hybridy „jen“ o 222 %.

Když se na prosinec ve Švédsku podíváme z pohledu nejúspěšnějších modelů, pak i přes celkovou převahu plug-in hybridů zaznamenal drtivé vítězství elektromobil Volkswagen ID.3 s 2 564 registracemi. Na druhém místě bylo plug-in hybridní Volvo XC60, které mělo 818 registrací, a třetí opět elektromobil, Tesla Model 3.


Za celý rok 2020 bylo ve Švédsku zaregistrováno 93 938 aut s externím nabíjením, což je 32 %, tedy téměř třetina trhu. Samotné elektromobily ukrojily z celkového koláče 10 %. Za rok 2019 měla všechna auta do zásuvky „pouze“ 11 % trhu, tedy jen o procento více než teď samotné elektromobily.

Pohledem jednotlivých modelů obsadily první čtyři příčky plug-in hybridy v pořadí Volvo S, Volvo XC60, Volkswagen Passat GTE a Kia Niro PHEV. Nejúspěšnějším elektromobilem byl Volkswagen ID.3 až na pátém místě, což je úspěch vzhledem k tomu, že se prodával v podstatě jen poslední čtyři měsíce v roce.


Švédský trh je tedy jiný než ostatní trhy, kde většinou převažují elektromobily nad plug-in hybridy. Možná je to tím, že domácí Volvo vyrábí plug-in hybridy již poměrně dlouho, zatímco s elektromobily přišlo až letos, ale svoji roli může hrát i tom, že Švédsko je rozlehlá země s nízkou hustotou osídlení, a proto možná Švédové preferují auto s delším dojezdem. Každopádně podle výsledku za prosinec to vypadá, že i tam se to postupně mění a časem převládnou elektromobily.