V roce 2030 prý budou v Česku chybět desítky tisíc elektromobilních nabíječek

V roce 2030 prý budou v Česku chybět desítky tisíc elektromobilních nabíječek
Fotografie: ionity.com
  • Jedna dobíjecí stanice by měla podle expertů obsluhovat zhruba deset elektromobilů
  • V Česku bude podle Sdružení automobilového průmyslu chybět několik desítek tisíc nabíjecích stanic

S informací o možném deficitu nabíjecích stanic přišel na včerejším kolokviu zástupců automobilek a vlády prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Podle Sdružení automobilového průmyslu bude v Česku chybět až 20 tisíc nabíjecích stanic. Dotační program ministerstva dopravy počítal s 1 300 dobíjecími místy v roce 2020, což podle sdružení k pokrytí deficitu počtu stanic stačit nebude. „Pro akceptaci ze strany zákazníků jsou žádoucí i opatření pro rozvoj domácí dobíjecí infrastruktury. Vítáme, že ministerstvo životního prostředí k tomu připravuje podpůrný program. V jeho přípravě by se ale mělo rychleji pokročit,“ uvedl Zdeněk Petzl ze Sdružení automobilového průmyslu.

Tuzemská největší automobilka Škoda Auto investuje podle předsedy představenstva Bernharda Maiera 32 milionů eur (v přepočtu zhruba 819 milionů Kč) do vybudování sedmi tisíc dobíjecích stanic pro své zaměstnance v okolí závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. V roce 2018 investovala automobilka 3,4 milionu eur (asi 85 milionů Kč) do výstavby interní dobíjecí infrastruktury v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi. Pro vlastní zkušební provoz v současnosti využívá více než 300 dobíjecích bodů.

Podle studie Boston Consulting Group budou v roce 2030 okolo 50 procent nových aut tvořit elektromobily nebo hybridy, do roku 2025 budou elektromobily ekonomičtější než automobily s vnitřním spalováním. Automobilky k produkci elektromobilů nutí především zpřísňující se požadavky EU na emise CO2, které již nelze splnit výrobou konvenčních aut. Podpora elektromobility, autonomního řízení a digitalizace jsou hlavními tématy kolokvia. První kolokvium se uskutečnilo před třemi lety a vzešlo z něj 25 opatření, na kterých bude stát spolu s automobilovým průmyslem pracovat. Například v oblasti elektromobility jich byla dosud splněna zhruba polovina. Obecně se zástupci autoprůmyslu shodli, že naplňování dohodnutých opatření bude muset zrychlit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze