V Praze vyrostla nová rychlonabíjecí stanice Pražské energetiky

V Praze vyrostla nová rychlonabíjecí stanice Pražské energetiky
  • Pražská energetika spustila v minulém týdnu novou rychlonabíjecí stanici v garážích obchodního centra Chodov
  • Stanice výrobce ABB podporuje nabíjecí standardy CCS (Combo), CHAdeMO a Mennekes
  • Doplňuje ji standardní nabíjecí stanice výrobce Ensto a celkově jsou k dispozici 4 nabíjecí místa
  • Do provozu byla uvedena také nabíjecí stanice v OC Lužiny

Pražská energetika, a.s. zpřístupnila novou rychlonabíjecí stanici na území hlavního města. Nachází se v nově vybudovaných garážích obchodního centra Chodov, které se významně rozšiřuje. U rychlonabíjecí stanice výrobce ABB, se kterou se lze v Česku běžně setkat i na jiných místech, se nachází dvě vyhrazená místa pro elektromobily. Na rozdíl od druhé rychlonabíjecí stanice, kterou PRE na území hlavního města provozuje v garážích obchodního centra IKEA na Černém mostě, potěší kompletní spektrum nabíjecích standardů. Rychlonabíjení je tak k dispozici skrze standard CCS Combo (125 ampér), který používají zejména evropské elektromobily jako BMW i3, se kterým jsme stanici testovali a vše probíhalo bez problémů. Nechybí ani nabíjení skrze CHAdeMO (120 ampér), které najdeme například v japonských elektromobilech, typicky těch značky Nissan. Navíc je k dispozici i pomalejší nabíjení skrze konektor Mennekes, který lze využít i pro nabíjení hybridů. Potěší, že i tento konektor má ve stanici zabudován kabel, tudíž řidič nemusí používat vlastní.

V OC Chodov je k dispozici rychlonabíjecí i standardní nabíječka

Pokud by byla dvojice parkovacích míst u rychlonabíjecí stanice obsazena, k dispozici je vedle dvojice další. Zde se ovšem budete muset spokojit s výrazně pomalejším nabíjením skrze standard Mennekes prostřednictvím standardní nabíjecí stanice Ensto, kterou PRE používá na mnoha místech v Praze. Jedna taková je k dispozici i v původních garážích OC Chodov, a tak tam celkově lze souběžně nabíjet až pět elektromobilů nebo hybridů.

Výstavba dalších rychlonabíjecích stanic na území Prahy je ze strany PRE v plánu, společnost však čeká na výsledek dotační žádosti. Poté by PRE přistoupilo případně k výměně rychlonabíjecí stanice v IKEA na Černém mostě za typ podporující všechny nabíjecí standardy.

V minulém měsíci rovněž otevřela Pražská energetika nabíjecí stanici v obchodním centru Lužiny. Jedná se opět o pomalou nabíjecí stanici Ensto, i tak ale potěší další doplnění možností nabíjení v této části Prahy. Daleko aktivnější bude letos ČEZ, který slíbil postavit desítky rychlonabíjecích stanic po celé ČR v rámci páteřní evropské sítě TEN-T.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze