V Polsku se brzy objeví nové elektrobusy od Solarisu s rozsáhlou výbavou

V Polsku se brzy objeví nové elektrobusy od Solarisu s rozsáhlou výbavou
Fotografie: Solaris
  • Baterie každého elektrobusu nabídne kapacitu přes 400 kWh
  • Celkem pojme každý autobus 141 cestujících

Evropská města opět předčí ta americká v elektrifikaci autobusové dopravy. Výrobce elektrobusů Solaris totiž nedávno prodal dalších 18 kloubových elektrických autobusů, které bude využívat provozovatel veřejné dopravy v polském Krakově, firma Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (dále jen MPK). Zakázka měla hodnotu přes 98 milionů zlotých (lehce přes půl miliardy Kč) a dodávka autobusů bude dokončena na podzim příštího roku, jak informuje cleantechnica.com. Cestující se mají podle všeho na co těšit. MPK si v Krakově vybrala typ elektrobusu, který lze nabíjet pomocí zásuvného konektoru nebo skrze pantograf.

Systém pro uložení energie se bude skládat z baterií Solaris High Energy s kapacitou přes 400 kWh. Pro snížení spotřeby energie autobusů pak bude pohonný systém využívat technologii SiC s obvody na bázi karbidu křemíku. Elektrobusy Solaris nabídnou čtyři páry bočních dveří a přepraví až 141 cestujících. V základní výbavě 18 nových autobusů se objeví účinná klimatizace, komplexní informační systém pro cestující, kamerový systém s vysokým rozlišením a USB porty pro nabíjení chytrých telefonů v sedadlech. Důležité je, že všechny systémy, zařízení a topení autobusu budou napájeny výhradně elektřinou.

Polský Krakov ale nehodlá využívat jen elektrické autobusy. Od letošního června totiž MPK testuje 12metrový autobus Solaris, který využívá vodíkový pohon. I ten dává Polákům velký smysl a dost možná jej začnou používat od příštího roku vedle postupně dodávaných elektrobusů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze