V Polsku byl zahájen pilotní projekt elektrifikace nákladní dopravy

1
V Polsku byl zahájen pilotní projekt elektrifikace nákladní dopravy
Fotografie: MAN
  • Projekt bude mít za cíl vybudovat síť nabíjecích stanic
  • Spolupracovat budou všichni odborníci

Těžká nákladní vozidla jsou zodpovědná za 5 % z celkového počtu vozových parků na silnicích starého kontinentu. Zároveň produkují 19,2 % celkových emisí oxidu uhličitého (CO2) ze silniční dopravy v Evropské unii. Polská asociace pro alternativní paliva (PSPA) proto spolu s řadou subjektů, které aktivně působí v oblasti udržitelného rozvoje dopravy, zahajuje projekt eHDV Infrastructure Lab zaměřený na budování polského know-how v implementaci a provozu dobíjecích stanic pro těžká nákladní vozidla a další rozvoj elektromobility v sektoru nákladní dopravy.

Jedním ze základních předpokladů projektu eHDV Infrastructure Lab je vybudování polského know-how v oblasti rozvoje elektromobility v sektoru vysokotonážních nákladních vozidel. V rámci prací budou upřesněny technické požadavky na dobíjecí stanice a naznačeno potenciální umístění hubů na polské silniční síti. Bude také provedena analýza potenciálních mechanismů podpory trhu a nakonec se plánuje spuštění pilotního nabíjecího uzlu pro elektrické nákladní automobily. Toto vše bude řešit pracovní skupina složená ze zástupců z oblasti logistiky, dopravy, výrobců těžkých nákladních vozidel, výrobců nabíjecích stanic, distributorů nabíjecích služeb a finančního sektoru.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Jj. Polaci naskakuji do rozjeteho vlaku zatimco Cesi lobuji proti zakazu prodeje spalovacich aut. To se zase budeme divit, ze nam ten vlak ujel…

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze