V Litoměřicích byla otevřena první rychlodobíjecí stanice pro elektromobily

V Litoměřicích byla otevřena první rychlodobíjecí stanice pro elektromobily
  • Nově spuštěná rychlodobíjecí stanice je součástí veřejné sítě Elektromobility Skupiny ČEZ
  • Vznik podpořil evropský grant z programu Connecting Europe Facility

Ve spolupráci s Elektromobilitou Skupiny ČEZ byla v Krajské ulici v Litoměřicích v prostoru parkoviště instalována první zdejší rychlodobíjecí stanice, umožňující většině elektromobilů dobít 80 % kapacity baterií za cca 30 minut. Využívání stanice by měla umocnit i blízkost dálnice D8 z Prahy do Drážďan. Podrobnější informace o nabíjecí stanici naleznete v naší mapě nabíjecích stanic.

Nabíjecí stanice Litoměřice

Provoz dopravních prostředků na elektrický pohon se stává stále dostupnější alternativou k vozidlům se spalovacím motorem. Výsledkem je zlepšování kvality života obyvatel, kteří jsou tak vystaveni snížené hladině hluku, prašnosti a emisím. Jsem přesvědčený, že samospráva by měla jít ostatním subjektům příkladem. Těší nás proto, že mezi naše aktivity pod hlavičkou „inteligentního města“ Litoměřice můžeme zařadit i rychlodobíjecí stanici pro elektromobily,“ řekl Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic.

Výstavba je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ loni a předloni uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. ČEZ jednotně osazuje nové lokality rychlodobíjecími stanicemi ABB, k jejichž standardní výbavě patří zejména DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, umožňující nabíjet výkonem až 50 kW. Stanice jsou připojeny k platformě fungující na principu cloudu, která umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze