V Kalifornii přituhuje. Brzy tam zakážou benzinové sekačky na trávu

2
V Kalifornii přituhuje. Brzy tam zakážou benzinové sekačky na trávu
Fotografie: John Deere
  • Benzinová zahradní technika znečišťuje ovzduší více než automobily
  • Na vině je hlavně nedokonalé spalování v jednoduchých motorech

Kalifornské úřady si spočítaly, že spalovací motory v malých strojích typu zahradních sekaček, foukačů listí či minitraktůrků vyprodukují více škodlivých emisí než automobily v celém státě. Nejedná se přímo o skleníkové plyny, ale o NOx a organické výpary s velkým dopadem na zdraví. Hodinové vyfoukávání listí s benzinovým strojem prý vypustí do ovzduší stejné množství těchto látek jako 1 100 km jízdy v moderním automobilu. V odůvodnění byla rovněž zmíněna vysoká hlučnost těchto zařízení. Proto kalifornská agentura CARB vydala zákaz jejich prodeje počínaje rokem 2024. Provoz těch už existujících, zdá se, by tím dotčen být neměl.

Vlastně je to logické, drobné zahradní stroje se přímo nabízejí k elektrickému pohonu. Jenže bez půvabu rozhodně není znění onoho zákazu. Kalifornské právo totiž zavedlo pojem „Malé terénní motory“ (SORE), které definovalo jako zážehové jednotky o výkonu do 19 kW (26 k), sloužící ve strojích na sekání trávy, údržbu zahrad a dalších venkovních zařízeních a specializovaných vozidlech. Zákaz se podle electrek.co týká i záchranářského vybavené včetně generátorů. Podle tvůrců zákona existují již dostatečně použitelné náhrady, což zejména v případě generátoru zní poněkud úřednicky. Avšak regulační orgány už mají připravený systém slev, který by měl uživatele motivovat k náhradě benzinového nářadí ekologičtějšími alternativami. A znění dává i určitou volnost místním samosprávám povolit prodej obtížně nahraditelných zařízení i o něco déle. Kdypak se podobné iniciativy chytí i Evropa?

Diskuze ke článku
Jakub Pesek
Jakub Pesek
1hodina foukače listí jako 1100km v autě? 1hodina motor z pionýra vs.10hodin auto po dálnici?Toho inteligenta co propočítával emise bych nechal popravit. Chce se mi z ekologů blít.
Jiří Černý
Jiří Černý
A co kosa amíci?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze