V Evropě vznikl první koridor pro elektrickou dálkovou kamionovou dopravu

1
V Evropě vznikl první koridor pro elektrickou dálkovou kamionovou dopravu
Fotografie: BP
  • Společnost BP Pulse vybudovala síť ultrarychlých nabíječek pro kamiony v Rýnsko-alpském koridoru
  • Jsou umístěny na vzdálenost, kterou bezpečně ujedou dnešní elektrokamiony
  • Nechybí pohodlné zázemí pro stravování, hygienu a odpočinek jejich řidičů

Evropská unie již před 9 lety definovala 10 nejdůležitějších transevropských koridorů pro silniční, lodní i železniční dopravu, na něž směřuje mohutnou finanční podporu k jejich zkapacitnění a modernizaci. Jedním z nich je 1 300 km dlouhý Rýnsko-alpský silniční a železniční koridor spojující klíčové přístavy v Severním moři v Belgii a Nizozemsku se středomořským přístavem v Janově. Jde o jednu z vůbec nejvytíženějších dopravních tras na starém kontinentu, proto byla její 600 km dlouhá část vedoucí Německem vybrána k vybudování první trasy s plnou podporou dálkové bateriové kamionové dopravy. U tamějších servisních stanic Aral (což je dceřiná značka BP Pulse) vyrostlo kompletní zázemí pro její řidiče.

Kromě nabíječek Alpitronic s 300 kW rozestavěných ve vzdálenostech, které lze bezpečně ujet s naloženým elektrokamionem, je k dispozici dostatek dobře osvětleného prostoru k bezpečnému parkování, sociální zařízení včetně sprch a pochopitelně i nabídka stravování. To vše vzniklo na 8 dosavadních servisních stanicích podél dálnic mezi Porúřím na severu a regionem Rýn-Neckar na jihu. Instalované nabíječky doplní dostatek energie na dalších 200 km za 45 minut, což je zatím poněkud v rozporu s navyklým rytmem dálkových řidičů, kteří mají povinné přestávky po 4 hodinách. Nicméně i tato otázka se bude muset brzy vyřešit, protože podle záměrů by po Evropě mělo v roce 2030 jezdit zhruba 270 000 středně těžkých a těžkých elektrických užitkových vozidel, která budou potřebovat 140 000 nabíjecích míst.

Diskuze ke článku
Jirka Bouma
Jirka Bouma
To jsou krásné nesmyslné vyhlídky. Nic to neujede a proto na trase musejí být nabíječky. Ještě se této dopravě udělá trasa šitá na míru. Nějak nechápu v čem to má smysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze