V Česku se začal prodávat nouzový Mennekes pro záchranáře

2
V Česku se začal prodávat nouzový Mennekes pro záchranáře
Fotografie: Emergency Plug
  • Díky tomuto prvku se elektrifikované auto nerozjede
  • Zástrčka dokáže přepnout auto do nabíjecího módu a zatáhnout „ruční“ brzdu

Na český trh dorazila speciální pomůcka pro hasiče, kteří budou zasahovat u dopravní nehody s účastí elektromobilu nebo plug-in hybridu. O co se konkrétně jedná? Jde o speciální patentovanou bezpečnostní zástrčku Emergency Plug typu Mennekes, která byla vyvinuta ve spolupráci s firmou Resqtec a je určena k rychlému, spolehlivému a bezpečnému zajištění vozidla proti nechtěnému pohybu.

Při dopravní nehodě plug-in hybridního nebo plně elektrického vozidla zůstává auto neustále pod napětím, může tak dojít k nekontrolovanému sešlápnutí plynového pedálu zraněnou osobou, a to může mít devastující následky nejen pro zasahující osoby u dopravní nehody. Proto byl vyvinut speciální konektor Emergenci Plug, který má na svém konci typ zásuvky pro Type 1 a Type 2. Aby byl konektor ještě bezpečnější, chybí v něm kolíky vysokého napětí, takže hasič nemůže přijít do styku s vysokým napětím.

Jak celý systém funguje?

Nouzová zástrčka se jednoduše zapojí do nabíjecí zásuvky automobilu a simuluje proces nabíjení. V tuto chvíli se všechna elektrifikovaná vozidla přepnou do režimu parking a zatáhnou elektrickou parkovací brzdu. Nouzová zástrčka také pomocí LED zobrazuje stav procesu, takže můžete okamžitě zjistit, zda bylo vozidlo deaktivováno z pohybu.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
To jsou zase vynalezy. Zajimalo by me kolik ten zazrak stal a jeste vice by me zajimalo jak by to chteli jednoduse zasunout do zamcene zasuvky ukryte pod zamcenymi dvirky…
Kdyby radeji dodali hasicum manualy k jednotlivim ev kde v nich najdou nouzovy odpojovac trakcni baterky… Jenze to by se patrne nedalo patricne zpenezit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze