V Bulharsku se rodí elektrický supersport s výkonem 5 221 koní. Jmenuje se Arcanum

3
V Bulharsku se rodí elektrický supersport s výkonem 5 221 koní. Jmenuje se Arcanum
  • Supersport vyvíjí bulharská automobilka Alieno
  • Výkonové verze začínají na 2 610 koňských silách
  • Ta nejsilnější by měla disponovat 5 221 koni

Bulharská automobilka Alieno vznikla již v roce 2015. Před nějakým časem ohlásila výrobu svého prvního modelu s názvem Arcanum. Představeny byly zatím 4 varianty. Nejlevnější model Arcana má výkon 2 610 koní a kroutící moment 4 400 Nm. Vlajková loď by měla dosahovat výkonu 5 221 koní a kroutícího momentu 8 800 Nm. Takovéhoto výkonu lze těžko dosáhnout pomocí běžného spalovacího motoru, takže použití elektromotoru bylo při vývoji logickým krokem. Pohonné ústrojí se skládá ze šesti elektromotorů na každém kole, což dává dohromady 24 elektromotorů. Maximální rychlost by měla atakovat hranici 488 km/h, čímž by se Arcanum stalo nejrychlejším elektromobilem světa.

Elektromotory budou poháněny akumulátory, které budou tvořeny kombinací LiPo článků a superkondenzátorů. Kapacity baterií se pohybují od 60 kWh do 180 kWh, přičemž při použití největšího akumulátoru je deklarovaný dojezd 1 020 kilometrů na jedno nabití. Brždění takto výkonného stroje zabezpečuje hydraulický systém a elektromagnetický systém doplnění vzduchovými brzdami. Automobilka odhalila i ceny, nejlevnější varianta začíná na ceně 750 000 eur a nejvýkonnější pak 1,5 milionech eur. Model Alieno Arcanum se tak zařadí do nově vznikajícího segmentu hypersportovních elektromobilů po bok Tesly Roadster II, Rimacu C_Two či Maserati Alfieri.

Diskuze ke článku
Marek
Pane Jakube Špačku, Devel Sixteen rozhodně NENÍ elektromobil. Dokonce není ani hybridem ale 16V se 4turby. Hodnota Vašich infomací se stává nulovou, pokud opisujete blbosti s internetu...
Ďuri
Pan Spacek, ste si isty, ze ste informacie cerpali z uvedeneho zdroja? Napriklad vasa posledna veta sa napadne podoba na poslednu vetu z tohto clanku: https://www.teslamagazin.sk/alieno-arcanum-najrychlejsie-auto-sveta-elektromobil/...
Jakub Špaček
Naposledy upraveno: 23. 7. 2018 16:05
Ano, máte pravdu, Devel Sixteen opravdu není elektromobil, větu jsem odstranil, ohledně čerpání ze zdrojů, ano článek mne inspiroval, a poslední větu jsem skutečně použil a zdroj doplnil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze