Úspěch Tesly v Německu, rekordní nabíjení Rimacu a růst nabíjecí sítě v Česku

fNews #158
Úspěch Tesly v Německu, rekordní nabíjení Rimacu a růst nabíjecí sítě v Česku
Fotografie: Rimac Automobili
  • Tesla byla loni druhou nejúspěšnější značkou v Německu
  • Mate Rimac byl přistižen při nabíjení hypersportu Nevera na Ionity
  • V Česku rostla síť nabíjecích stanic nejvíce ze všech čerpacích stanic

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém jako obvykle probereme nejzajímavější novinky z elektromobility za uplynulý týden. Můžete se těšit na obrovský úspěch Tesly v Německu, rekordní nabíjení Rimacu Nevera nebo rekordní růst české sítě nabíjecích stanic.

Úspěch Tesly v Německu, rekordní nabíjení Rimacu a růst nabíjecí sítě v Česku – fNews #158

Začneme tradičně u Tesly, ale v Německu. Tam se jí totiž podařil doslova husarský kousek. Za loňský rok byla druhá hned po Volkswagenu a získala 11,5 % trhu. To je pro americkou automobilku na domácí půdě mnoha automobilek nevídaný úspěch. Dokážete si představit, jak to bude vypadat, až i Tesla rozjede výrobu v Německu?

Z Německa se přesuneme do Belgie za jedním Chorvatem. Mate Rimac osobně tam totiž na jedné z místních stanic Ionity testoval svůj elektrický hypersport Rimac Nevera. Že je to nejlépe akcelerující auto na světě už víme, ale teď se potvrdilo, že je to i nejrychleji nabíjející elektromobil na světě. Dosáhl totiž výkonu 350 kW, což je maximum stojanů Ionity, spolehlivě tím strčí do kapsy Porsche Taycan a Audi e-tron GT, které dosud vedly. Údajně Rimac cílí na 500 kW a jelikož měl 350 kW ještě při 48 procentech, tak je pravděpodobné, že maximum je mnohem vyšší a možná k pětistovce nemá daleko.

Nakonec se podíváme na síť nabíjecích stanic v Česku. Její růst totiž v loňském roce nabral dosud nejvyšší tempo a ke konci roku jich bylo podle Ministerstva průmyslu a obchodu 799. Zvýšil se i počet tradičních čerpacích stanic včetně těch na LPG a CNG, ale nabíjecí stanice rostly nejvíce a vypadá to, že letos bude růst ještě vyšší.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze