Unikátní video. Jak vidí provoz autonomní řízení Tesla?

Unikátní video. Jak vidí provoz autonomní řízení Tesla?
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Pokračuje intenzivní beta-testování plně autonomního řízení
  • Podle Muska Tesla ještě letos dosáhne páté, nejvyšší úrovně autonomie
  • Tesly už dnes zvládají standardní dopravní situace bravurně

Videí z autonomního provozu Tesel najdete na internetu stovky. Electrek.co však přišel s něčím, co tu ještě nebylo. Záznam jízdy večerními kalifornskými ulicemi přímo objektivem palubní kamery oživují vektorové grafické prvky. Ty indikují, co systém rozeznal. Auta a budovy tu mají podobu ležatých hranolů, chodce na videu rozeznat téměř nejde, ale nejspíš je kdesi ve tmě vidí optika a palubní počítač je mění ve svislé figurky. Do toho se zjevují grafické symboly dopravních značek a semaforů, zjevně určené ke zobrazovaní na uživatelském grafickém rozhraní. Záznam vznikl se softwarem Beta 8.2, zatímco právě v těchto dnech startuje distribuce nové verze 9. Cílem společnosti Tesla je s pomocí zákaznické zpětné vazby co nejdříve shromáždit dostatek dat, aby mohla prokázat, že je automat bezpečnější než lidský řidič. Pak zažádá o autorizaci u příslušných orgánů a bude moci přesunout zodpovědnost na stroj. A tím bude posvěcena plně autonomní jízda.

Je to fascinující pohled do elektronického světa, který nám naznačuje, co autonomní řízení považuje za důležité a co nikoliv. Pečlivě sleduje skutečný směr silnice a čáry na ní namalované, samozřejmě čte relevantní dopravní značení a návěsti a zbytek jsou pro něj pouze překážky, kterým je třeba se vyhnout, lhostejno zda statické či pohyblivé. Poučný je také okamžik, kdy Tesla samočinně zastavuje za jiným autem na křižovatce. Během zpomalování automobil zjevně přehodnotil situaci a přepnul se na jiný algoritmus, což se projevilo tím, že se už skoro stojící Tesla zase rozjela a zastavila o kousek dál. Je také vidět, jak vysokou prioritu mají chodci. V šeřící se krajině vyhodnocovací software raději preventivně označuje téměř cokoliv, co stojí u silnice, jako chodce a potenciální nebezpečí. Teprve když vůz přijede blíž a předmět osvítí reflektory, figurka ihned zmizí. Zároveň je vidět, že v šeru jsou rozlišovací schopnosti kamery přeci jen omezené.

Jízda je podle videozáznamu až na několik drobných lapsů velice plynulá, rozeznávání dopravního značení, překážek i jízdních pruhů se zdá být rovněž v pořádku. Zastavování na semaforech, odbočování i dávání přednosti rovněž funguje bez zádrhelů, včetně pro nás nezvyklého odbočení doprava na červenou (to se smí na speciálně označených křižovatkách i v Německu). Pravdou ale je, že se jelo za minimálního provozu a cestou nenastala žádná mimořádnost ani komplikace. Jak by auto třeba zareagovalo na náhle vzniklou a dosud neoznačenou díru ve vozovce? Umí už udělat místo houkající sanitce? Dokáže patřičně zareagovat, když jej staví policie? Na jakou vzdálenost rozezná srnu, chystající se skočit před auto? To jsou otázky, na které Elon Musk už snad zná odpověď, my však zatím bohužel nikoliv. A doufáme, že se jej dostatečně podrobně vyptají i příslušné úřady při schvalování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze