Unicorn kupuje významného dodavatele dobíjecích stanic

V elektromobilitě vidí miliardový byznys
Unicorn kupuje významného dodavatele dobíjecích stanic
Fotografie: Unicorn
  • Unicorn získá jedinečné postavení na trhu, protože pod jednou střechou klientovi zajistí vše
  • Elektrifikuje svou vlastní flotilu a má v ní už několik různých modelů elektromobilů
  • Zatím má elektromobilita malé zastoupení v celém obratu Unicornu, ale věří, že do roku 2030 to bude úplně jinak

Česká softwarová společnost Unicorn posiluje své pozice v elektromobilitě. Od společnosti Elexim převezme její divizi eMobility, která dodává dobíjecí stanice. „Získáme tím jedinečné postavení na trhu, protože pod jednou střechou klientovi zajistíme vše: návrh řešení, dodání hardwaru, jeho instalaci, software pro chytré řízení nepřetržitý hepldesk i servis,“ říká obchodní ředitel ChargeUp Ondřej Synek.

Unicorn začínal se softwarem pro dobíjecí stanice, pak rozšířil nabídku o hardware, teď přebírá přímo firmu, která dobíječky dodává a instaluje. Zvyšujete tak svoji sázku na dopravu na baterky. Co vás k tomu vede, když v Česku vůči této dopravní revoluci převládá spíše skepse?

Společnost nemůže nevidět, že určitý podíl elektromobility je nevyhnutelný. Jsou lidé, kteří proti tomu brojí, a tak se pořád dokola vyvracejí stejné mýty: že nebude dost energie, že to nezvládne distribuční síť, že elektromobily mají malý dojezd. Skeptici si stojí na svém navzdory všem argumentům. Ale už i lidé, kteří se o dopravu nijak intenzivně nezajímají, vědí, že elektromobilita tu je, protože celosvětově je ten trend opravdu silný. Hlavním důvodem je ekologie. Pokud se rychle něco nezmění, může pro nás mít klimatická změna katastrofické následky. I kdybychom byli klimaskeptiky, elektromobilita má nepochybně potenciál výrazně zlepšit životní prostředí ve městech a v kombinaci s autonomním řízením může přinést opravdovou revoluci v dopravě. Proto Evropa tlačí vozy na baterie jako náhradu fosilní dopravy. Byznys s tím spojený si nemůžeme dovolit ignorovat.

Přesto se mi zdá, že v českých poměrech alespoň zatím sázka na e-mobilitu vyžaduje i jisté fandovství.

My máme elektromobilitu rádi nejen jako byznys příležitost, nám dává smysl celkově. Elektrifikujeme svou vlastní flotilu a máme v ní už několik různých modelů elektromobilů. Baví nás to, i proto se tomu chceme věnovat. Navíc z pohledu IT řízení dobíjecí infrastruktury jde o krásný příklad internetu věcí.

Škoda Enyaq iV v barvách ChargeUp

Co vám konkrétně přinese akvizice elektromobilní divize Eleximu?

Za prvé získáváme velice cenné know-how v podobě týmu, který přebíráme. Za druhé získáváme práva na distribuci a prodej dobíjecích stanic etablovaných evropských značek, jako je Circontrol, Alpitronic nebo IES Synergy. Jako distributor se dostaneme k zajímavějším cenám a budeme mít větší manévrovací prostor v rámci výběrových řízení. Za třetí jsme získali velmi zajímavé kontrakty – ČEZ, E.ON, Škoda Auto a desítky dalších zajímavých zákazníků.

Co bude akvizice znamenat pro vaše klienty?

Dostáváme se do jedinečného postavení na trhu, kdy jsme schopni zájemci o dobíjecí infrastrukturu nabídnout pod jednou střechou úplně vše. Nemusí hledat zvlášť projektanta, dodavatele dobíjecí stanice, instalatéry, servis. Vše máme ve své kompetenci. Jen vlastní elektřinu zatím nevyrábíme :)

Proč vaše volba padla zrovna na Elexim?

Tato akvizice je v zásadě logickým vyústěním relativně dlouhé spolupráce. Historicky jsme se potkali ve Škodě Auto, kam Elexim dodává infrastrukturu a my software. Pak nám několik let dělal dvorního partnera pro dodávku dobíjecí infrastruktury a souvisejících služeb. Už když jsme se rozhodovali, s kým budeme spolupracovat, vybírali jsme firmu, do níž budeme moci strategicky vstoupit. Tady jsme nakonec dostali nabídku celou elektromobilní divizi převzít.

Jak silného hráče v branži jste vlastně pořídili?

Analyzovaly jsme zhruba desítku lokálních firem působících na trhu výroby nebo distribuce dobíjecích stanic, případně obojího. Pominu-li velké firmy, které nebyly v našem hledáčku, protože jsme chtěli mít možnost prohloubení spolupráce do úrovně strategického partnerství, Elexim měl zdaleka největší instalovanou bázi. Tou dobou to bylo kolem 1200 stanic, dnes už jich je zhruba 1500, což pro srovnání odpovídá celé veřejné síti v Česku ke konci loňského roku.

Co se stane pod vašimi křídly s Elexim eMobility jako obchodní společností a značkou?

My jsme založili nový holding ChargeUp Engineering, který je stoprocentně skupinou Unicorn. Elexim eMobility se vtělí do tohoto holdingu a po kratší dobu zůstane jako společnost zachována. Ale jsme domluveni, že časem zůstane ChargeUp jako naše jediná značka pro elektromobilitu. Jen to nechceme uspěchat, aby to nemělo dopad ani na zákazníky ani na partnery.

Budete i díky této koupi dál rozšiřovat své kompetence v dobíjení elektroaut? Je na cestě nové hardwarové či softwarové řešení či kombinace obojího?

Společnost Elexim, jejíž elektromobilní divizi přebíráme, bude vyrábět vlastní dobíjecí stanice. Naše spolupráce bude nadále pokračovat a my se staneme jejich výhradním distributorem v Česku a na Slovensku. V oblasti software náš produkt trvale rozvíjíme a vylepšujeme, nyní zejména na základě podnětů od nových uživatelů ze švédského Goteborgu. Pracujeme i na zbrusu nových funkcích propojujících elektromobilitu se „smart city“ koncepty.

Jaké má Unicorn celkově plány v elektromobilitě? Mluvil jste o nevyhnutelném byznysu, jak je a bude velký?

Unicorn má dnes obrat čtyři miliardy korun ročně a elektromobilita v tom má zatím malé zastoupení. Nicméně pro léta následující se bavíme o obratech v řádech stovek milionů korun. A věřím, že do roku 2030, možná dříve, můžeme mít z elektromobility miliardový byznys. Je to dáno tím, že v Evropě má v roce 2030 jezdit 40 milionů elektromobilů. Pro ty zatím chybí kolem čtyř milionů veřejných dobíjecích stanic. Těch soukromých bude třeba ještě o řád více. Potenciál je ohromný. My máme na příští rok ambici dodat něco kolem dvou tisíc dobíjecích stanic. Zatím jsme silní na trzích v Česku a na Slovensku, začínáme na Ukrajině a v Německu. Po převzetí Elexim eMobility je naším cílem byznys rychle rozvinout a expandovat na nové trhy.