Ulehčí či ztíží autonomní systémy život zlodějům?

Ulehčí či ztíží autonomní systémy život zlodějům?
Fotografie: Tesla
  • Autonomní řízení by mohlo pomoci s vrácením odcizených vozidel
  • Hackování bude v budoucnu velkým problémem

Autonomní systémy začínají být jedním z nejpropíranějších témat v automobilovém průmyslu, speciálně po představení plně autonomního režimu pro Teslu. Benefitů v autonomních systémech najdeme spoustu. Automatizace řízení bude moci minimalizovat případy řízení pod vlivem alkoholu nebo rapidně snížit nehodovost. Další výhodou by mohl být autonomní car-sharing, který zlevní cenu taxi a zároveň majitelům přivydělá na provoz auta.

Majitel by mohl těžit z autonomního systému i v případě krádeže, a to díky funkci „přivolání“ vozu zpět nebo alespoň lokalizaci. Zároveň by se však mohla technologie obrátit proti němu. Namísto vrácení automobilu by tak mohlo být vozidlo autonomní technologií naopak odcizeno. Nastává i problém nemožnosti aplikace hardwarové ochrany po zaparkování, neb vůz si sám hledá místo a vy ho opustíte před zaparkováním, jako jsme to již viděli na videu od Tesly.

Tesla Showroom

Časem možná krádeže aut ve starém slova smyslu vymizí, do módy ale může přijít i zcela nový způsob krádeže – vůz někdo může „nahackovat“ a sám si ho přivolat. Nebylo by to poprvé, kdy někdo přes internet vypnul alarm a nakonec se dostal i do vozu. Naposledy v tomto kontextu bylo slyšet o Mitsubishi Outlander. Až čas ukáže, jestli autonomní systémy budou bezpečnější nebo naopak méně bezpečné než klasické manuální řízení dnes. Zabezpečení bude v dnešním více a více propojeném světě velkou výzvou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze