Toyota uvádí další nechtěné elektrické dítě. Tentokrát v Číně

Toyota uvádí další nechtěné elektrické dítě. Tentokrát v Číně
Fotografie: Toyota
  • Postoj Toyoty se nemění, spěchat s elektromobily nechce, ale vyhoví trhu a zákazníkům
  • Další na řadě bude sedan bZ3 patřící do střední třídy, v níž aktuálně kraluje Tesla Model 3
  • Evropa se ho dočká, ale až s odstupem po Číně

Toyotu čekají velké změny, které už naznačil její šéf Akiyo Toyoda, když loni osobně představil celou paletu chystaných elektrických modelů značek Toyota a Lexus. Nechyběl mezi nimi tehdy ještě oficiálně bezejmenný aerodynamický sedan, který právě nyní míří do výroby jako druhý elektromobil Toyota po již vyráběném crossoveru bZ4X. Ten bude rovněž používat novou dedikovanou platformu E-TNGA a stejně jako bZ4X vznikne v úzké spolupráci s čínskými partnery. V první řadě bude BYD dodávat baterie a autocar.co.uk očekává, že pravděpodobně půjde o bezpečnější chemii LFP a nožovou technologii, chloubu společnosti BYD.


Podle specifikací zveřejněných na stránkách čínského ministerstva průmyslu a informačních technologií bude Toyota bZ3 měřit 4 725 × 1 835 × 1 475 mm, což jsou dimenze nápadně podobné nejen Corolle (historicky nejprodávanější auto světa s téměř 50 miliony vyrobených kusů), ale i Tesle Model 3. To však nebude jediný soupeř, jemuž bude Toyota bZ3 po svém debutu letos v prosinci napřesrok v Číně čelit. Bojovat o tržní koláče se tam chystají i Volkswagen ID.6, Hyundai Ioniq 6, Nio ET5, Xpeng P5 a zatím nepotvrzený, ale očekávaný BYD Seal. Toyota proti nim každopádně nasadí zadní pohon, výkon 178 nebo 238 koní, maximální rychlost 160 km/h a pohotovostní hmotnost 1 710 až 1 840 kg.

V tuto chvíli nevíme, kde se bude elektrická novinka vlastně vyrábět. Starší sestra bZ4X vyjíždí ze závodu Motomachi a továren čínských partnerů FAW a GAC, u bZ3 lze vzhledem ke spěchu očekávat podobný scénář. Avšak Toyotu čeká rozhodnutí o budování velkých závodů na elektromobily, ve hře je mj. závod Burnaston v britském hrabství Derbyshire, který aktuálně chrlí právě Corolly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze