Lexus LC 500h
test

Lexus LC 500h

Žluté a pořádně pálivé wasabi

Nejeden z nás se zamiloval do Lexusu LFA, který se vyvíjel dlouhých deset let a nakonec se výroba naplno spustila v roce 2010. Brutální stroj s točivým desetiválcem a skvělým designem se bohužel stal nejdražším japonským vozem, který kdy byl vyroben. Produkce ustala v prosinci roku 2012 s číslovkou 500 vyrobených kusů a my si mysleli, že ničeho takového se již nedočkáme. Před třemi roky ale přišel snad ještě krásnější koncept LF-LC, rozdmýchávající naši naději. Světě div se dnes stojíme před modelem LC a nevěřícně kroutíme hlavou. Tohle auto totiž vypadá přesně jako ten koncept z roku 2015. A vypadá fakt dobře.

Design: pečlivě sestříhaná Bonsai

Lexus LC je neformálním nástupcem LFA a dokazuje to i fakt, že se vyrábí ve stejné fabrice. Poslední dobou nám automobilky vlastně dělají docela radost. V souvislosti s podobností s konceptem a sériovým vozem mluvíme čím dál tím častěji. Naposled to bylo u krásného Range Roveru Velar, který namáhá krční páteř téměř jako tahle japonská vosa. Srovnávat je ale nemůžeme. Lexus LC vlastně nemůžeme srovnat téměř s ničím, co po naších krásných, ale děravých cestách jezdí. Absolutní placka šokuje z každého úhlu a při každém novém pohledu si všimnete něčeho nového a neobvyklého.

Technické parametry Lexus LC 500h

Kompletní specifikace
Konstrukcekupé, 4 760 × 1 920 × 1 345 mm, 2 130 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: zadní
Výkon264 (220 + 44) kW, 360 (300 + 60) koní, točivý moment: 348 Nm / 4 900 ot/min
Baterie1,1 kWh
Nabíjení
Spotřeba?, dojezd: 850 km
Cena od2 790 000 Kč

Lexus LC 500h (test)

Vepředu jsou na vás nachystaná dvoudílná světla, navíc s oddělenými blikači a bodovými LED diodami tvořícími trojúhelník, který se prolíná celým designem exteriéru. Přední rozměrná maska uctívá takzvaný vřetenovitý tvar, podobně jako ostatní modely značky. Tohle je ale zaručeně ta nejlepší adaptace. Pokud se vám podaří odtrhnout oči od krásných 21palcových kol, dostanete se až k nasávacím otvorům pro zadní kola a k zajížděcím klikám. Bok a celková silueta je velice elegantní a připomíná až plesové šaty. Pak to ale přijde. V těch elegantních šatičkách je totiž vyrýsovaný pořádně macatý zadek, který říká, že jestli si s touhle slečnou nezatancujete, má dost síly vám zlomit minimálně zápěstí a podupat vám vaše nové lakýrky. Slečna s krásnou tváří, ale s boky statné olympijské sprinterky, je vlastně nejlepší způsob, jak tohle auto popsat.

Zadní velké blatníky nemá Lexus pro nic za nic, zadní kola jsou totiž širší. Vepředu najdete kola s rozměrem 245/40 a vzadu 275/35. Zadní svítilny opět evokují trojúhelníky a tady už opravdu nejde popřít podobu s majestátním LFA. Supersportovnímu vzhledu pomáhá také elektricky vysunovatelné křídlo. Určitě se zaměřte také na karbonovou střechu, na které uvidíte jednotlivá vlákna. Zadní sloupky pak připomínají největšího konkurenta – BMW i8. Vzhled je na prvním místě, na zadním víku proto nenajdete žádné madlo. Při otevírání kufru musíte vzít přímo za páté dveře, což často znamená ušpiněné ruce.

Slečna s krásnou tváří, ale s boky statné olympijské sprinterky – nejlepší způsob, jak auto popsat.

Nejde určitě o žádného drobečka, na délku naměříte slušných 4 770 mm a do šířky má tahle placka 1 920 mm. Říkám placka, protože výška je pouhých 1 345 mm. Popravdě byste s tímhle autem mohli podjíždět pod kamiony jako ve filmu Rychle a zběsile.

Technika a výbava: tradiční receptura

Pardon, tak moc jsem se rozplýval nad vzhledem, že jsem se vůbec nezmínil o tom nejdůležitějším – srdcem tohoto stroje je atmosférický 3,5litrový šestiválec s výkonem 295 koní a točivým momentem 348 Nm. To by ale nebylo dost a tomuto srdci ještě přibyl kardiostimulátor v podobě dvojice elektromotorů. Celkový výkon soustavy je tak 354 koní, což znamená zrychlení na stovku v čase pěti vteřin a maximální rychlost 250 km/h.

Součástí hybridního systému jsou též vůbec poprvé lithium-iontové baterie. Díky nim LC může jezdit výhradně na elektřinu a teoreticky by měl vůz ujet na plné nabití asi 3 kilometry. Tolik jsme asi neujeli, každopádně se dá elektrický pohon využívat při parkování či v zácpách, kde nějaké to palivo určitě ušetří. Celý systém je dokonce o 20 kg lehčí než u GS 450h.

Pokud vám přijde, že tenhle pohon odněkud znáte, najdete ho v luxusní limuzíně LS 500h. To je dost zvláštní, protože Lexus poprvé využívá takzvaný Multi Stage Hybrid. Ve sportovním hybridu je použito čtyřrychlostní řadící zařízení dodávající výkon desetistupňové převodové skříni s plynulou změnou rychlostních stupňů, která trvá méně než 100 milisekund. Jde tedy o kombinaci dvou převodovek a jedna z nich navíc převodové stupně dělá virtuálně.

Líbilo se nám
  • proporce
  • vysouvací kliky i křídlo
  • spolehlivý atmosférický motor
  • motor uložený za přední nápravou
Nelíbilo se nám
  • ušpinění rukou od víka kufru (chybí madlo)

Interiér: v náručí krásné gejši

Když poprvé usedám do nějakého auta, dost často už tuším, jaké to bude. No, tady neusedáte, ale zapadnete do sedačky. A hned máte jasno – tohle bude zábavný týden! Sedačky mají výborné boční vedení a pozice za volantem je úžasná. Cítíte se, že vás někdo pevně objímá, až by s tím nadprůměrně velcí řidiči měli problém. Problém však nikdo nebude mít s volantem, který se velmi dobře drží a má tak akorát tlustý věnec. Pokud se za volant dostanete, budete tam šťastní. Při nasedání ale dejte pozor na karbonové prahy, které se lehko poškrábou.

Jakmile se začnete trochu dívat kolem sebe, zjistíte že tady si dal Lexus skutečně záležet. Kůže a alcantara tu dohromady kouzlí takové tvary, že vám půjde hlava kolem. Jen na kličku dveří bych se mohl dívat celý večer, je ale třeba říci, že pokud je interiér světlý, tvary vyniknou ještě více. Dost nás taky rozesmálo velké madlo pro spolujezdce. Jediná moje výtka k ergonomii interiéru letí k podavači pásů, tedy kdyby měla kam doletět. Pro pás se musíte došátrat sami a v autě tohoto typu je to nejen neelegantní, ale také dost náročné. Další neelegantní věcí jsou dvě divné uši vedle budíků. Páčky slouží pro volbu jízdních režimů na pravé straně, a na levé straně pro vypnutí ESP – tohle by šlo určitě vyřešit lépe.

Interiér je situovaný jako 2+2, což znamená, že se dozadu mají vejít dva lidé. Asi nečekáte, že si vzadu užijete cestu do Chorvatska a zpět, rozhodně to ale není tak zlé. Do kufru se toho už ale vejde vážně málo. Za trochu legrační celkovou hodnotu 132 litrů nemůže jen karoserie typu kupé, ale také baterie nacházející se mezi zadními sedadly a zavazadelníkem. Verze bez hybridního pohonu má kufr o 21 litrů větší.

Chytré systémy a funkce: Okamura aby se v tom vyznal

Musíme si holt odbýt to nejhorší, což ale naštěstí neznamená to nejdůležitější. Ústřední 10,25palcový displej nemá zlé rozlišení, ani nelogické rozložení ovladačů. Má ale touchpad, pekelný nástroj hodný zatracení. Touchpad dává do prstu odezvu zavrněním, ale ani tím se situace nedá úplně zachránit. V konečném důsledku vám kurzor „lítá“ po obrazovce a dělá si – speciálně za jízdy – co chce.

Lexus LS 500h (2017)

Takové vyhřívání sedaček a volantu vás bude stát alespoň zpočátku více než 30 vteřin brouzdání v infotainmentu a zhruba 6 sprostých slov. Pokud je vám ráno skutečně zima, 35 vteřin je o dost delší čas, než by se mohlo zdát. Za každé hardwarové tlačítko budete vzdávat japonským konstruktérům chválu, protože vám ušetří náběh na srdeční příhodu. Displej před řidičem je o moc lepší, navíc se ovládá přes volant a vše se konečně dozvíte rychle a srozumitelně. V zobrazení nechybí ani přetížení G, nebo v jaké poloze se zrovna nachází přítlačné křídlo. Jediné co nás mrzelo je, že displej nelze nijak nakonfigurovat a ukazuje především to, co sám chce. Mapu si přes celý displej opravdu nedáte.

Před řidičem najdete také head-up displej, který je barevný a opět disponuje pěkným rozlišením. Ukazuje více sportovního infa, mimochodem třeba otáčky motoru a zařazenou rychlost. Defaultně je displej trochu moc nízko, při snaze nastavit jej bych však pravděpodobně musel využít ten středový. A nezlobte se na mě, neudělal jsem to. Stejně je mnohem lepší řídit.

Pod loketní opěrkou najdete sloty pro USB, bezdrátově ale telefon nenabijete. Interiér klasicky v japonském stylu rád pípá, kdykoliv se mu něco nelíbí. Také se mi občas stávalo, že jsem vypl motor a až pak zařadil P. V takovém případě nelze auto zamknout – musíte znovu nastartovat, zařadit P a pak vůz zase vypnout. Při parkování se také neztlumovala hudba a pípání tak bylo hůř slyšet – na to radši pozor.

Při jízdě na dálnici mi pomáhali asistenti jízdy v pruhu, kontroly slepých úhlů i adaptivní tempomat. Musím říct, že se jedná o docela vyladěné pomocníky. Trochu zaostává jen adaptivní tempomat, který na můj vkus až moc svědomitě brzdil a přidával plyn. Škoda byla LED světel, která sice krásně svítí, ale neumí vystínovat objekty, ani natáčet jednotlivé diody. Naštěstí ale nechybí přisvětlení, které ostré rohy v malých rychlostech zvládne.

Líbilo se nám
  • design
  • skvělá pozice za volantem
  • sedačky
  • místo pro zadní pasažéry
  • spolehlivý asistent pro udržení v jízdním pruhu
Nelíbilo se nám
  • chybí podavač pásů
  • karbonové prahy se lehce poškrábou
  • chybí bezdrátové nabíjení telefonu
  • ovládání touchpadem
  • displej před řidičem neumí navigační pokyny
  • LED světla neumí vystínovat objekty ani natáčení

Jízdní vlastnosti: převlek do kimona

Možná jste na tuhle kapitolu dokonce přeskočili. K dispozici mám režim Eco, Comfort a Normal, volím ale sportovnější Sport S (Sport S+ si nechávám jako odměnu, až se s autem trochu sžiju). První, čeho si všímám po sešlápnutí plynu, jsou elektromotory, které zatím hrají prim. Kolem čtyř tisíc otáček vstoupí do hry plnou silou šestiválec, který se rád podívá i nad 6 tisíc otáček.

Lexus LS 500h (2017)
Takhle budou vypadat všechna sportovní auta za několik let: zábavné PlayStationy se skvělým řízením, ale trochu izolovaným zážitkem.

Naprosto nadšený jsem byl z řízení, které je přímé a s dobrou odezvou. Především díky zadnímu pohonu se dalo řízení pěkně vyladit a cítíte se jako v závodním speciálu. Auto se nechá perfektně vést za předními koly, musíte ale počítat s dobře maskovanou hmotností 2 130 kilogramů. ESP se dá vypnout, musíte ale více než 10 vteřin držet levé „ucho“ u budíků, ačkoli se ESP tváří jako vypnuté již při prvním stlačení.

Poté můžete velké kupé vést bokem. Musíte se ale naučit pracovat s plynem, jehož dávkování je kvůli dvojici pohonů složitější. Na mokru umí vykouzlit úsměv na rtech v každé zatáčce a díky baterii v zadní části je o trochu lépe vyvážený než benzinový osmiválec. Dovolte mi se ale o autě trochu zamyslet. Já mám totiž pořád problém si utvořit jasný názor. Někdy mi svým projevem připomíná brutální Nissan GT-R, někdy spíš luxusní kupé na dlouhé cesty. Každopádně jde ale „o PlayStation“, který vás bude dlouho bavit. Takhle budou vypadat všechna sportovní auta za několik let, zábavné PlayStationy se skvělým řízením, ale trochu izolovaným zážitkem. Pro trošku přímější pocit z řízení a větší sportovní ambice doporučujeme vybrat si osmiválec.

Ohledně dynamiky mi vyvstalo hodně otazníků. Je výkon 354 koní dost? Vždyť silnější hot hatche jako například Focus RS mají také 350. Na křižovatce s vámi může závodit tatík s Audi A6 3.0 TDI v kombíku s celou rodinou a lyžemi na střeše a nemusí prohrát. Lexus rozhodně ale není slabý a ostudu neudělá. Kvůli supersportovnímu vzhledu mu jen prostě okolí hádá o něco víc koní. Ani peprný osmiválec s dynamikou není úplným králem, na stovku zrychlí pouze o 0,3 vteřiny rychleji.

Auto ale umí perfektně ještě jednu disciplínu, která je vedle driftů a přesné rychlé jízdy možná ještě důležitější. Tahle japonská modelka si totiž umí náramně užívat klidnou jízdu. Ani na 21palcových kolech z vás nevyklepe duši a můžete si v klidu užívat krajiny v krásném autě.

Spotřeba a dojezd: jako sojovky k sushi

A ta klidná jízda bude mít vedle pravé ruky na stehně přítelkyně ještě jeden příjemný atribut – spotřeba půjde rapidně dolů. Zatímco při sportovní jízdě jsem se pohyboval mezi 13 a 16 litry s občasným výletem k dvacetilitrové hranici, klidná jízda je na tom úplně jinak. Klidnou jízdou myslím fakt, že dodržujete předpisy a nechováte se jako hulvát, což je těžší, než by se mohlo zdát.

Při průjezdu centrem Prahy jsem naměřil průměr 7,7 litru benzinu na každých sto kilometrů. Dálniční stotřicítka je pak otázkou podobných 8 litrů. Když na cestě potkáte nějaké opravy a rychlost snížíte, můžete se bez problému dostat i pod 7. Tohle prostě Japonci umí, speciálně když jim pomáhá 10 stupňů převodovky. Připočítejte si, že do nádrže se vejde 84 litrů benzinu, a máte dokonalý recept na krásné dálniční Gran Turismo, které vás nebude otravovat tankováním každých 400 kilometrů. Pokud se nenecháte vyprovokovat k dálničním závodům, běžný dojezd bude 700, v případě snažení až ohromných 1 000 kilometrů.

Líbilo se nám
  • přesné řízení
  • možnost vypnutí stabilizace
  • spotřeba při klidné jízdě
Nelíbilo se nám
  • na kategorii průměrná dynamika
  • vyšší hmotnost

Galerie

Zhodnocení: perfektně načrtnuté Anime

O tomhle autě se nerozhoduje rozumem, ale emocemi. Nebudu zkoušet vám rozmluvit nebo vás přesvědčovat, abyste si ho koupili. Lexus postavil „PlayStation“, co vás umí pobavit v zatáčkách, reprezentovat v Pařížské ulici nebo vás pohodlně převést přes celou Evropu. Ne všechno umí úplně dokonale, ale je to velice univerzální stroj hodný našeho hlubokého úklonu. Pokud se vám líbí a máte na účtu 3,5 milionu, abyste se nemuseli otravovat se základní verzí za 2 790 000 korun, jděte do něj. Teď už jen záleží na tom, jestli vybrat hybrid, nebo V8. Pokud ostatní rádi šokujete, tak můžu doporučit obě motorizace. Atmosférická V8 šokuje zvukem a hybrid zase šokuje tím, že se rozjedete úplně potichu, což přináší nejen o hodně nižší spotřebu, ale také punc výjimečnosti a futurističnosti. Všichni čekají nějaký randál a výsledkem je překvapená reakce, otázka „Co? To už jedeme?“ a pak udivené pokývání hlavou. Ten řev se samozřejmě dostaví, musíte ale přesvědčit spalovací motor důraznějším sešlápnutím plynu nebo navolením sportovního režimu.

Lexus LC 500h

Hybrid i V8 jsou na korunu stejně drahé. Osmiválec bude mít charismatičtější zvuk a lepší dávkování plynu. Hybrid nabídne někdy až o polovinu menší spotřebu, elegantnější způsob pohonu (možná vás radši pustí do některých center měst) a také vyváženější rozložení hmotnosti. Musíte se ale srovnat s přebývajícími 0,3 vteřinami ve zrychlení. My jsme ale Lexusu vděčni, že se rozhodl takový skvost postavit, a doufáme, že se mu bude dařit co nejlépe.

Konkurence: opravdová jen z Německa

Každému při slově konkurence musí automaticky vyskočit BMW i8 a podobná auta, která se protínají nejen díky hybridnímu pohonu, ale také díky jejich zaměření. Primárně nevznikla pro okruhové nadšence. Automobilky je stvořily spíš pro zákazníka, který si užívá nové technologie a miluje exkluzivní design i originální řešení. V případě potřeby ale samozřejmě také umí ukázat záda. BMW i8 nabídne externí nabíjení baterie a volí 1,5litrový tříválec místo 3,5litrového šestiválce. BMW rychleji zrychlí a má také vyšší výkon. Nejen kvůli dojezdu na elektřinu přes 30 kilometrů se však nabízí o víc než milion dráž.

Lexus LC 500h BMW i8
Objem motoru 3 459 cm3 1 499 cm3
Kombinovaný výkon 354 koní 374 koní
Hmotnost 2 130 kg 1 485 kg
Zrychlení 0–100 km/h 5 vteřin 4,4 vteřiny
Maximální rychlost 250 km/h 250 km/h
Poháněná kola zadní všechna
Dojezd na elektřinu <3 km 55 km
Zavazadlový prostor 132 litrů 154 litrů
Objem nádrže 84 litrů 42 litrů
Cena od 2 790 000 Kč s DPH 3 686 800 Kč s DPH

A teď babo raď. Další sporťáky s hybridním ústrojím už nenajdete, tedy pokud nepočítám supersporty s astronomickými cenovkami jako LaFerrari nebo McLaren P1. Jak se na Lexus díváte, podle toho můžete vybrat konkurenci. Pokud jej vidíte jako sportovní náčiní, můžete ho nahradit například vozem Porsche 911. Pokud jej budete využívat jako Gran Turismo na dlouhé cesty, možná budete zvažovat Mercedes-Benz S 500 kupé. Záleží ale jen na vás.

lexus-lc-500h
Klady
  • spotřeba
  • posez za volantem
  • přesnost řízení
  • hravost
  • originální řešení v exteriéru i interiéru
  • vzhled
  • životnost pohonné jednotky
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • pro někoho slabší dynamika
  • málo charismatický a trochu utrápený zvuk
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze