Tesla zvyšuje cenu Full Self-Driving o 1 000 dolarů

Tesla zvyšuje cenu Full Self-Driving o 1 000 dolarů
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Funkce Tesla Full Self-Driving zatím nefunguje tak, jak její název říká
  • S každým rozšířením funkcionalit směrem k plně autonomnímu řízení zpravidla stoupne její cena
  • Od prvního července bude stát okolo 200 tisíc Kč

Tesla prodává balíček Full Self-Driving, i když názvu zatím neodpovídá, protože o plně autonomní řízení ještě nejde. Postupně jej ale rozšiřuje o další funkce a s každým rozšířením zpravidla zvýší cenu. O tomto navýšení jsme už psali, protože se o tom už dříve spekulovalo na základě vyjádření Elona Muska na Twitteru v komentářích. Teď to ale napsal na Twitter oficiálně a informaci o tom přináší electrek.co.

Spekulace o tom se objevily v době, kdy byla funkce Tesla FSD rozšířena o schopnost reagovat například na semafory a rozeznat stopku. Na základě toho dostal na Twitteru Elon Musk dotaz, zda se zvýší cena FSD a on odpověděl, že pravděpodobně od července o 1 000 dolarů. Teď to napsal oficiálně: je to skutečně o tuto částku a od prvního července.


Elon Musk také napsal: „Cena FSD se bude i nadále zvyšovat, jakmile se software přiblíží k plné schopnosti samostatně řídit a bude schválen regulačními orgány. V tu chvíli bude hodnota FSD pravděpodobně vyšší než 100 000 USD.“ Tímto vyjádřením má ovšem na mysli hodnotu, nikoli cenu, za kterou se bude prodávat.

S FSD to je tak, že kdo si funkci koupí za současných 7 000 dolarů, bude ji mít i v budoucnu s vylepšeními, která přijdou. Od prvního července bude stát 8 000 dolarů, tedy okolo 200 tisíc Kč, po zmíněném zpřístupnění plné funkce půjde cena ještě výše. Evropských zákazníků se to ovšem tolik netýká, protože zde bude trvat mnohem déle, než bude dostupné plně autonomní řízení a je otázkou, zda se vyplatí do něj v tuto chvíli investovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze