Tesla může slavit, v Evropě už má přes 550 Superchargerů

Tesla může slavit, v Evropě už má přes 550 Superchargerů
Fotografie: Tesla
  • Tesla provozuje 552 Supercharger lokalit v Evropě
  • Dalších více než 50 se staví nebo plánuje

Tesla neustále rozšiřuje síť svých ultrarychlých nabíjecích stanic Supercharger a v minulém týdnu překonala významný milník v počtu lokalit v provozu. Jak lze vyčíst z veřejných dat, které publikuje například web Supercharge.info, těch je v současné době už 552 po celé Evropě a dalších 24 se staví, v případě dalších 34 probíhá stavební řízení. Tesla tak stále s výrazným náskokem provozuje největší síť nabíjecích stanic v Evropě. Velká většina stanic je umístěna v severní, západní a jižní Evropě. Východní část kontinentu je pokryta výrazně méně, i zde však přibývají nové stanice. Ty najdeme i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku nebo oblíbeném Chorvatsku. Na druhou stranu zcela chybí například v Pobaltí.

Největší část stanic je starší verze 2, u kterých je maximální výkon stanoven na 150 kW. Ten se však sdílí vždy mezi dva stojany, při zaplněném Superchargeru tak může být rychlost výrazně nižší. V letošním roce však Tesla i v Evropě ve větší míře zprovozňuje nové Superchargery verze 3, které mají maximální výkon 250 kW, a to na každém stojanu. Nedochází tak ke sdílení a řidič se může spolehnout, že bude vždy nabíjet maximálním výkonem. Ten však mohou využít pouze Tesly Model 3. Dražší modely S a X mohou paradoxně na těchto stanicích nabíjet rychlostí jen 140 kW, protože nejsou vybaveny jednotným CCS konektorem, který nové stanice vyžadují. Musí tak použít adaptér, který nabíjecí výkon limituje právě na 140 kW. Tesla zatím neoznámila, kdy umožní i těmto vozům rychlejší nabíjení.

Umístění plánovaných Tesla Superchargerů v Česku

V Česku zatím Tesla provozuje čtyři nabíjecí lokality Supercharger, a to u Prahy, v Brně, Olomouci a na dálnici D1 u Humpolce. Další dvě lokality se dle webu Tesly mají spustit letos, a to u Českých Budějovic a v blízkosti Ústí nad Labem. Zatím však není jasné, zda termín Tesla u obou stanic dodrží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze