Tesla Semi obstála v tvrdé zkoušce. Na jedno nabití ujela nečekanou porci kilometrů

15
Tesla Semi obstála v tvrdé zkoušce. Na jedno nabití ujela nečekanou porci kilometrů
Fotografie: Tesla
  • Plně naložený tahač ujel v kuse 804 km
  • Jedná se o významný milník ve světě nákladních elektromobilů
  • Vylepšit se musí jen jedna zásadní věc

Sám Elon Musk před pár dny prozradil, že Tesla Semi obstála v náročném testu, který podstoupila v běžném provozu. Jak píše electrek.co, plně naložená Tesla Semi na jedno nabití ujela 500 mil (804 kilometrů). Celková hmotnost soupravy činila takřka 37 tun, takže jak je vidno, baterie tahače jsou dostatečně výkonné a odolné. Zpráva navíc přichází v době, kdy se chystají první dodávky vyrobených kusů k cílovým zákazníkům. Samozřejmě se objevují i názory, že Musk lže a vše si trošku přibarvil.


Pokud se ale jedná o pravdivou informaci, tento milník posune elektromobilitu v oblasti nákladní dopravy o pořádný kus dopředu. Dojezd 800 km s plně naloženým tahačem je na dnešní poměry vynikající číslo. Časem se navíc dá předpokládat, že přijdou další verze Tesly Semi, které dostanou baterii s ještě vyšší kapacitou. V tom případě by nebylo problémem ujet na jedno nabití i 1 000 km, což je plně konkurenční s dnešními naftovými nákladními vozy. Aby však byl model Semi využitelný takřka kdekoliv, musí se výrazně zlepšit nabíjecí infrastruktura. S nedostatkem nabíjecích stanic se totiž potýká stále velké množství velkých měst.

Diskuze ke článku
Tom ReBlack
Tom ReBlack
Samotná baterie mohla vážit cca 6 tun + ostatní komponenty pohonu (oficiální data jsem nehledal)
Petr Strasidlo Jenik
Petr Strasidlo Jenik
Už víme kolik vážili baterky jen tam zapomněli napsat kolik vážil náklad 😁😂🤣😁😂🤣
Dini Dini
Dini Dini
A kdyz bude mit větší baterii tak ujede třeba i 1000km..neni skoda aby odhad takového formátu zapadl někde na provinčním serveru? Nemělo by ses to rovnou tesat?

A k dojezdu. Spotřeba někde okolo 150kwh = odhadem 1MWh baterky. Predpokladam, ze tohle bez návěsu jezdit nebude.
David Baštář
David Baštář
Dojezd jako konvenční tahače? No 1000 km dojede Oktavia, Tahač na mezinárodce má nádrž min. na 2500 km, ale budiž. Po tom co ujede cca 600, tak se musí za 9 -10 hodin dobít do plna a to ideálně všech 20 tahačů na parkovišti a na dalším cca 50 km vzdáleném parkovišti totéž atd. Mám obavu že tak tlusté dráty z Temelína do Německa nevedou :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze