Tesla s dojezdem 1 200 km, hybridní Audi uspělo na Dakaru a PRE má 300 stanic

fNews #157
Tesla s dojezdem 1 200 km, hybridní Audi uspělo na Dakaru a PRE má 300 stanic
Fotografie: Audi Sport
  • Firma ONE z Michiganu přestavěla Teslu Model S na dojezd 1 200 kilometrů
  • Hybridní speciály Audi RS Q e-tron dojely do cíle Dakaru, jeden v první 10
  • PRE otevřela svoji 300. nabíjecí stanici, která bude mít výkon 300 kW

V dnešním díle fNews se můžete těšit na Teslu s dojezdem 1 200 kilometrů, závodní hybridy z Dakaru nebo nejsilnější nabíjecí stanici v Praze.

Tesla s dojezdem 1 200 km, hybridní Audi uspělo na Dakaru a PRE má 300 stanic - fNews #157

Začneme u Tesly, respektive u firmy ONE z amerického Michiganu. Ta totiž představila novou baterii s názvem Gemini, kterou nainstalovala do vozu Tesla Model S. Má kapacitu 207 kWh a při testech ujela 1 210 kilometrů na jedno nabití.

Na slavné Dakar Rally startovalo hned několik hybridních speciálů jak mezi osobními auty, tak i mezi kamiony. Nejúspěšnější ale byly speciály Audi RS Q e-tron se sériově hybridním pohonem. Zpočátku sice bojovaly s navigací a technickými problémy, ale rychlost ukazovaly hned od začátku. Ve druhé polovině už ovšem jely bez technických problémů a pohybovaly se mezi špičkou. Jedna posádka dojela v první desítce, druhá těsně za ní a do cíle dojely všechny tři.

Nakonec se podíváme na nejsilnější nabíjecí stanici v Praze. Společnost PRE totiž otevřela třístou stanici ve své sítí – Hypercharger před pivovarem Spojovna v Kunraticích, který je kousek od dálnice D1. Zatím zvládá nabíjet výkonem až 220 kW, ale v budoucnu s pomocí bateriového úložiště zvládne dokonce 300 kW. To je dost, aby i vozy jako Porsche Taycan, Audi e-tron GT, Kia EV6 nebo Hyundai Ioniq 5 využily svůj maximální výkon nabíjení.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze