Tesla neztrácí čas. Po rozchodu s Panasonicem si namluvila CATL

1
Tesla neztrácí čas. Po rozchodu s Panasonicem si namluvila CATL
Fotografie: Tesla
  • Tesla si zajišťuje dostatek elektrických článků k expanzi
  • S Panasonicem spolupráce pokračuje, ovšem volnější

Uplynulo jen pár dní od oznámení, že Panasonic prodal s astronomickým ziskem svůj podíl v Tesle a de facto tak ukončil letitou, velmi těsnou spolupráci mezi oběma společnostmi. A už tu máme novou zprávu, ilustrující, že Tesla podle electrek.co rozhodně nechce ztratit své výsadní místo v závodě o dostatek baterií pro chystanou expanzi. Podepsala totiž dohodu s čínskou společností CATL, největším tamějším producentem bateriových článků. Kromě toho probíhá jednání s LG Chem (nově přejmenovaným na LG Energy Solution) a pravděpodobně i s dalšími společnostmi. Růst výrobních kapacit elektrických článků totiž stále zaostává za potřebami exponenciálně rostoucího trhu s bateriovými automobily.

Tesla a CATL každopádně podepsaly tzv. Production Pricing Agreement, zajišťující dodávky od ledna 2022 do prosince 2025. Další podrobnosti nebyly sděleny, ani jakého typu baterií se dohoda vlastně týká. Není to první smluvní vztah mezi oběma společnostmi; poprvé se podepisovalo v únoru 2020 s platností do června 2022. To Tesle výrazně pomohlo s rozběhem výroby v šanghajské gigafactory. Model 3 tak měl zajištěn dostatek Li-Fe článků a byla zahájena soustavná produkce.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
To mě vlastně ani nikdy nenapadlo, že to je další problém Tesly. Zájemců o výrobu baterií bude mraky a kapacity porostou pomalu. Vítězí ten, kdo umí nejlíp vyjednávat, kdo nabídne nejlepší podmínky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze