Tesla Model Y odjela ze zatopeného parkoviště. Bez řidiče

10
Tesla Model Y odjela ze zatopeného parkoviště. Bez řidiče
Fotografie: Instagram/loghi007
  • Za vše může chytrá funkce Smart Summon
  • Majitel díky ní dokázal s vozem odjet od hrozící záplavy

Jednou z nejzajímavějších věcí na Autopilotu od Tesly je prvek Smart Summon. Ten lze využít k vyparkování vozu na dálku a dnes můžete vidět praktický příklad, kdy tato funkce doslova zachránila Teslu Model Y. Vše se odehrálo na Miami Beach na Floridě v USA a vše zachytila kamera mobilního telefonu majitele Tesly, který natočil záchranu svého vozu od hrozící záplavy. Píše o tom teslarati.com.

Majitel Tesly byl zrovna venku, když ho zastihl silný déšť. Ten však trval asi hodinu a za tu dobu se na tamním parkovišti, kde parkoval Model Y, vytvořilo obří vodní jezero, které začalo postupně zaplavovat jednotlivá auta. Normálně by takový scénář vedl k tomu, že se majitelé všech pomalu zaplavovaných automobilů úplně promočí, aby zachránili své plechové miláčky, jenže tohle neplatilo v případě Tesly s funkcí Smart Summon.


Díky ní stačilo aktivovat na dálku palubní systém vozu a bez problémů vůz vyparkovat, a to bez jakéhokoliv vstoupení do vodní laguny. Jak je z přiloženého videa patrné, vůz poslouchal okamžitě na slovo a prakticky nebylo poznat, že za volantem nikdo nesedí. Vlastně to připomínalo ovládání nějakého většího autíčka na tužkové baterie. Tato funkce je na trhu lehce přes rok a aktuálně je k dispozici v další verzi, která je ještě dokonalejší.

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
Karel Mayer
Karel Mayer
voda, elektřina... mám docela naježené chlupy
Daniel Šumbera
Daniel Šumbera
To jsou plky...Doslova zachránila! :-) Borec si jen nechtěl namočit své škorně, tak si to vyparkoval do sucha. Každopádně užitečná věcička. :-)
rumorum
rumorum
Když vyparkuje tesla tak je to obdivuhodné a když BMW se spalovákem tak se nic neděje.
Ivan Hoe
Ivan Hoe
tak bomba, ne? Za jeden meloun ve zlatě dostaneš suchý ponožky :-DDD No, popravdě - když se tam utopí spalovák, ok, bude mastný flek, auto se vysuší, vyčistí a valí se dál. Když se utopí baterkoauto, tak je lépe nechat ho vlastnímu osudu než vzplát jako Hus. A už jen vidět Teslu ponořenou ve stejné louži jako můj ropák tak ho raději nechám být, na to se mám moc rád abych riskoval nějaký fajnový zkrat mojí krevní pumpy kvůli mrzkému majetku...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze