Tesla Model 3 chystá facelift. Možná přijde o volant

Tesla Model 3 chystá facelift. Možná přijde o volant
Fotografie: Tesla
  • Tesla Model 3 už je na trhu pět let a otevírá nabídku automobilky
  • Podle neoficiálních informací nás od uvedení faceliftu dělí necelý rok
  • Jeho hlavním cílem bude další snížení výrobních nákladů

Agentura Reuters přišla s informací od nejmenovaných, ale dobře informovaných zdrojů, podle nichž se v Tesle již intenzivně pracuje na projektu Highland, což není nic jiného než modernizace Tesly Model 3. Ta už působí na trhu pět let, což je doba, která u konkurence obvykle znamená už uvedený facelift a netrpělivé očekávání brzkého příchodu nástupce. Vozy Tesla zjevně nastavily jiné normy, avšak čas už se na proudnicovém designu od Franze von Holzhausena také podepsal. Takže má novinka přinést nové podněty a v neposlední řadě také další výrazné ořezání výrobních nákladů. Už nyní je Tesla etalonem marží na auto, zjevně jí to ale nestačí. Navíc na některých trzích, hlavně na tom čínském, bojuje s poklesem poptávky a nutností zlevňovat, na což se finanční polštář určitě také hodí. Automobilce také dorostla konkurence a čelí dosud nevídanému tlaku rychle rostoucích značek jako například BYD nebo Hyundai.

Informace jsou zatím spíše obecné a hodně kusé, avšak těšit se prý můžeme na jednodušší interiér sestavený z menšího počtu dílů a prý zaměřený na funkce, které zákazníci oceňují (mezi řádky čti spíše jako: zbavený všeho jen trochu postradatelného). Změny se prý nesou ve stylu nedávno omlazeného Modelu S, který ovšem při modernizaci přišel o konvenční volant a k mání je pouze s kontroverzním ovladačem Yoke. Není tedy vyloučeno, že se této změny dočkáme i zde. Pracovat se má každopádně i na exteriérových retuších, zatím však nevíme, v jakém rozsahu. Zřejmě se bude také hýbat s výkony a spotřebou.

Určitě dojde na nové výrobní metody, především obří lisy Giga press, dost možná i na baterie levnější a lehčí konstrukce CTP. Výše psané se v tuto chvíli týká továren v Šanghaji a Fremontu. Jde však zatím stále o neoficiální informace, automobilka, jako obvykle, jen mlčí.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze