Tesla chystá průlomovou novinku. Možná zachrání další lidské životy

3
Tesla chystá průlomovou novinku. Možná zachrání další lidské životy
Fotografie: Electrek.co
  • Tesla nový prvek uvede až u nově vyrobených vozidel
  • Kvůli novému radaru se zřejmě pozmění vizáž Modelu 3
  • Dosah vylepšené radarové techniky by měl být okolo 300 metrů

Tesla do budoucna chystá lepší radar, jenž ke své práci využívá systém Autopilot. Píše o tom electrek.co a jak to tak vypadá, vylepšená technika do jisté míry pozmění i vzhled Tesly Model 3. Důkazem je zjištění známého hackera s přezdívkou Green, který objevil ve zdrojovém kódu nedávné softwarové aktualizace novou možnost radaru s názvem Phoenix. Radar s takovým názvem přitom nabízí izraelský startup Arbe Robotics, přičemž jeho technologie zapadá do plánů Tesly ohledně plně autonomního systému FSD.


Zmíněný radar má podle popisu výrobce v reálném čase generovat úplný 4D obraz při frekvenci 30 snímků za sekundu, přičemž jeho „propustnost“ má být ekvivalentem rychlosti 3 Tb/s. Radarové čipové sady společnosti Arbe pak v reálném čase identifikují, hodnotí a reagují na veškeré scénáře od běžných po výjimečné, a to díky zobrazování v reálném čase ve vysokém rozlišení. Bez ohledu na rychlost, nadmořskou výšku, blízkost, velikost nebo okolní počasí a světelné podmínky pak systém rozliší jen skutečné hrozby, čímž významně přispěje k nárůstu bezpečnosti nejen za volantem vozu Tesla.

Jak to tak vypadá, Tesla chystá opět něco velkého a my jsme zvědavi, jak to celé dopadne. Podle specifikací by se totiž dosah radaru téměř zdvojnásobil – vůz by tak „viděl“ na 300 metrů dopředu. Otázkou je, jak si výrobce poradí s tím, že vylepšenou funkci radaru nabídne jen u nově vyrobených vozů od příštího roku. Tesla totiž asi nebude schopna tímto radarem dodatečně vybavit již vyrobené kusy.

Tesla chystá novou verzi radaru
Diskuze ke článku
Dominik Debef
Dominik Debef
Haha, Tesla už přišla na to, že to bez radaru/lidaru prostě nepůjde? Bravo! 10 let po Google. Já už ty TZ Tesly fakt nemůžu..už je to průhledný
Patrik Steffan
Patrik Steffan
??? Radar využívá dnes kde kdo (najdeš ho třeba v Golfu) a Tesla ho využívá též dlouho jen se tu píše o jeho upgradu. Nevím o tom, že by Tesla někdy tvrdila, že se bez radaru dokáže obejít pro autonomii Tesel L5. O Lidaru se v článku nepíše a Tesla stále trvá na svém, že Lidar není třeba pro autonomii jejich vozů úrovně 5. Z Vašeho komentáře jsem zmaten!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze