Světový rekord Škody Enyaq, problémy Lightyearu a 500. nabíjecí stanice ČEZ

fNews #211
Světový rekord Škody Enyaq, problémy Lightyearu a 500. nabíjecí stanice ČEZ
Fotografie: Lightyear
  • Škoda Enyaq RS iV má dva světové rekordy do Guinnessovy knihy
  • Společnost Lightyear skončila v insolvenci a budoucnost je nejistá
  • ČEZ je druhou českou sítí s více než 500 nabíjecími stanicemi

Vítejte na fDrive.cz u 211. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém opět shrneme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na světový rekord Škody Enyaq, problémy Lightyearu a nový nabíjecí hub v Česku.

fNews #211 – Světový rekord Škody Enyaq, problémy Lightyearu a 500. nabíjecí stanice ČEZ

Podcast v audio formě

V rámci zimního testování vozů Škoda 4×4, kterého jsme se také zúčastnili, probíhal na stejném zamrzlém jezeře ve Švédsku pokus o světový rekord ve driftu na ledě s vozem Škoda Enyaq RS iV. Ten byl úspěšný a podařilo se nejen překonat stávající absolutní rekord v délce driftu na ledě, ale zároveň nově stanovit i hodnotu pro elektromobil. V obou případech jde o vzdálenost 7 351 metrů, kterou se podařilo ujet v driftu. Enyaq RS iV se tak stal dvojnásobným světovým rekordmanem a zapíše se do Guinessovy knihy rekordů.

Druhá zpráva nebude úplně pozitivní, protože slibný projekt Lightyear se dostal do problémů. Velmi efektivní solární elektromobil Lightyear 0 už je dokončený a jeho výroba již začala. Letos se pak měl představit mnohem dostupnější Lightyear 2 s cenou v přepočtu okolo milionu korun. Nizozemský soud ale společnost poslal do insolvence. Insolvenční správce ovšem hledá cesty, jak společnost zachránit, tak doufejme, že se to podaří.

Zakončíme u pozitivních zpráv, novinek v síti nabíjecích stanic u nás. Po Pražské energetice, která překonala hranici 500 nabíjecích stanic o týden dříve, se přidává i ČEZ. Ten spustil pětistou nabíjecí stanici v Praze naproti OC Letňany v rámci nabíjecího hubu, který obsahuje celkem 9 stojanů. Slavnostní číslo 500 obdržel stojan Siemens Sicharge se dvěma konektory CCS, z nichž každý dodá až 150 kW. Kromě toho je v rámci tohoto hubu ještě 8 standardních 50kw stojanů ABB.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze