Středočeský kraj kráčí do zelené budoucnosti. Bude provozovat vodíkové autobusy

2
Středočeský kraj kráčí do zelené budoucnosti. Bude provozovat vodíkové autobusy
Fotografie: Solaris
  • Už koncem roku 2024 vyrazí do provozu deset vodíkových autobusů
  • Vyroste pro ně vůbec první česká plnička se 100% zeleným vodíkem
  • Vodík pro ni bude vyráběn na místě

Středočeský kraj podepsal vícestranné memorandum o zahájení pilotního provozu vodíkových autobusů na svém území. Dalšími signatáři jsou ČEZ, Integrovaná doprava středočeského kraje a dopravní společnost Martin Uher Bus. V prosinci 2024 by se na obsluhu okolních tras mělo vydat celkem deset vodíkových autobusů zatím neznámého typu, pro něž bude v centru všeho dění, středočeském Mníšku pod Brdy, zřízena plnicí stanice. Ta bude v českém prostoru výjimečná tím, že půjde o vůbec první zdroj čistě zeleného vodíku. Součástí projektu je totiž i elektrolyzér o příkonu 400 kW, který bude napájet výhradně energie z vodní elektrárny.

Vyrobený vodík se bude skladovat ve dvou tlakových zásobníkách o celkovém objemu 190 m3, celková roční spotřeba byla odhadnuta na 45 tun. Většinu nákladů na pořízení vodíkových autobusů by měly pokrýt hned dva evropské dotační tituly – Integrovaný regionální operační program (IROP) a program ITI pro rozvoj metropolitní oblasti. Vodík bude dalším krokem k diverzifikaci nízkouhlíkových pohonů, k nimž patří i již provozované linky v Kutné Hoře a Kladně obsluhované elektrobusy. Středočeský kraj se tak zařadí mezi zatím nemnohé evropské regiony, které takový druh doprav provozují. Nejbližší místa, kde se lze s vodíkovými autobusy už setkat, jsou Stuttgart a Frankfurt nad Mohanem, jejich zavedení ovšem plánují i Vídeň a Bratislava.

Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Naposledy upraveno: 21. 7. 2022 18:34
Oni nemohou tu vodní elektrárnu připojit do sítě aby dodával proud místo plynové elektrárny nebo s téměř 100% účinností nabila baterii elektrobusu? Je to opravdu nutné převádět elektřinu na vodík a s 30% účinností ji přeměnit na elektřinu? Není to plýtvání elektrickou energií?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze