Stellantis a Samsung společně budují moderní továrnu na baterie. Kde bude stát?

Stellantis a Samsung společně budují moderní továrnu na baterie. Kde bude stát?
Fotografie: Stellantis
  • Továrna bude stát v americké Indianě a zajistí vznik 1 400 pracovních míst
  • První lithium-iontové články sjedou z výrobní linky v roce 2025

Jihokorejský gigant, konkrétně divize Samsung SDI zodpovědná za dodávky baterií do značného množství elektromobilů na trhu, si minulý rok plácl s koncernem Stellantis. Výsledkem uzavřené spolupráce je moderní továrna, kterou momentálně budují v americké Indianě.


Koncern Stellantis, který vlastní světoznámé značky, jako je například Maserati, Fiat, Jeep, Dodge, Chrysler nebo Citroen, zainvestuje společně se Samsungem celkem 2,5 bilionu amerických dolarů, což je v přepočtu necelých 58 bilionů korun. Pro Samsung se tak jedná o jednu z dalších velkých investic na území USA, kde hodlá vybudovat také továrnu zaměřenou na výrobu polovodičů, a to zhruba za sedminásobek výše uvedené hodnoty.

V rámci strategického plánu Dare Forward 2030 společnost Stellantis představila plán, na základě něhož bude do roku 2030 celosvětově prodávat pět milionů elektromobilů za rok. Stellantis dále navýšil plánovanou (celkovou) kapacitu baterií o 140 GWh na 400 GWh. K výrobě v Indianě bude využívána nová technologie PRiMX, kterou Samsung představil na veletrhu CES 2022, “ uvádí se dále na stránkách stellantis.com.

Nepřekvapí tak, že v továrně na baterie určené pro elektromobily budou produkovány lithium-iontové články, které následně poputují do elektromobilů koncernu Stellantis. Výstavba přitom započne již letos, přičemž první baterie by měly sjet z produkční linky v průběhu prvního čtvrtletí 2025. Výstavba a následný chod továrny zároveň zajistí vznik 1 400 pracovních míst.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze