Stát chce nakoupit přes 700 elektromobilů

Stát chce nakoupit přes 700 elektromobilů
Fotografie: Robin Novotný, fDrive.cz
  • Celkem se má nakoupit až 711 kusů BEV
  • Připraveno je téměř 750 milionů Kč

Ministerstvo financí jako centrální zadavatel veřejných zakázek vypsalo dvě veřejné zakázky na centrální nákup elektromobilů pro státní sektor v Národním elektronickém nástroji. Nákup je centralizovaný pro celý státní sektor, což znamená, že do nabídky na pořízení elektromobilu se podle našich informací měla možnost přihlásit jak ministerstva, tak jejich podřízené organizace nebo dokonce obce.

První výběrové řízení je na městská auta

První výběrové řízení označené jako EV1 má stanovený cenový strop na 303 875 000 Kč bez DPH a mělo by se jednat o menší auta například typu Renault ZOE. Přesněji musí auto splňovat dojezd nejméně 270 km, výkon motoru má být nejméně 95 kW, kapacita baterie má být nejméně 35 kWh, rozvor musí být nejméně 2 550 milimetrů a kufr má mít nejmenší velikost 300 litrů.

Tato menší vozidla, kterých má být až 325, budou předána do užívání měst, jako je Aš, Slavičín, Moravská Třebová nebo k státním podnikům Povodí Ohře, Ředitelství silnic a dálnic, Správa železnic, Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česká geologická služba, Česká inspekce životního prostředí, Český hydrometeorologický ústav, Správa jeskyní České republiky nebo na Ministerstva obrany, kultury, pro místní rozvoj a životního prostředí. Z celého objemu aut půjde celých 200 kusů pro Správu železnic, 20 kusů na Ředitelství silnic a dálnic, 10 kusů na Ministerstvo obrany a zbylé kusy se rozdělí mezi již zmíněné organizace.

Druhé výběrové řízení je na manažerské vozy

Ve druhém výběrovém řízení označeném jako EV2 je stanoven cenový strop na částku 445 830 000 Kč bez DPH a mělo by se dle technické specifikace jednat o manažerská auta typu Škoda Enyaq. Přesněji vůz musí splňovat dojezd minimálně 380 km, výkon motoru musí být nejméně 135 kW, kapacita baterie nesmí být nižší než 60 kWh, rozvor musí být nejméně 2 550 milimetrů a kufr má mít nejmenší velikost 330 litrů.

Tato manažerská auta, kterých má být až 386, budou předána do užívání městu Moravská Třebová nebo do státních podniků Povodí Ohře, Vojenská nemocnice Brno, Ředitelství silnic a dálnic, Správa železnic, Povodí Ohře, Česká geologická služba nebo na Ministerstva průmyslu a obchodu, obrany, kultury, životního prostředí a školství, mládeže a tělovýchovy. Z celého objemu aut půjde celých 200 kusů pro Správu železnic, 40 kusů pro Ministerstvo obrany, 20 kusů na Ředitelství silnic a dálnic a zbylá vozidla se rozdělí mezi již zmíněné organizace.

Obě veřejné zakázky byly odborně konzultovány s výrobci vozidel. Konkrétně se jednalo o Škodu Auto, Renault, Hyundai a Ford. Nabídky mohou dodavatelé podávat do 1. 6. 2022 11 hodin a dle předběžných informací bude vyhodnocení nabídek trvat v řádu měsíců. V hodnocení nabídek pak bude mít z 90 % váhu cena, 7 % dojezd vozidla dle WLTP na plně nabitou baterii a ze 3 % možnost dobíjení ve třech fázích 400V.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze