Startovní pole se znovu rozrůstá. Maserati se upsalo Formuli E

Startovní pole se znovu rozrůstá. Maserati se upsalo Formuli E
Fotografie: Formule E
  • Koncern Stellantis do Formule E vyslal značku Maserati
  • Ta se ve formulových závodech představí po více než 60 letech
  • Jedná se o první italskou automobilku ve Formuli E

Vstup italské ikonické značky Maserati do Formule E visel ve vzduchu delší dobu. Plamínek náznaků naplno rozfoukal odchod německých automobilek BMW a Audi. Obzvláště v posledních měsících pak spekulace nabraly směr Itálie. Zákulisní domněnky značka potvrdila už minulý týden. Informovaly o tom oficiální stránky soutěže. Naplno se tak zavázala k účasti v sérii elektrických formulí pro období třetí generace aut. Tedy na období mezi lety 2022 až 2026. Alespoň takto to vyžadují pravidla představená před novým ročníkem.


Naposledy se vůz s trojzubcem ve znaku ve formulových sériích představil před více než 60. lety. Rozlučku zažil v roce 1957 na domácí půdě v Monze během závodů F1. Tehdy z toho byl druhý titul mistrů světa, který vyjel legendární Juan Manuel Fangio. Do historie Formule E se Maserati zapíše už nyní – jako první italská automobilka v soutěži. Automobilka nesoucí jméno bratrů zakladatelů od roku 1990 patří pod koncern Fiat, respektive FCA. V minulém roce došlo k fúzi koncernu FCA s francouzským PSA. V současnosti obě společnosti vystupují pod společným názvem Stellantis, který značky obou koncernů zastřešuje. Už při vzniku této obří fúze se hodně skloňovalo téma elektrifikace. Ve hře byla i účast Alfa Romeo. Štěpení investic se ale nedá předpokládat, a proto nejspíš zůstane pouze u účasti Maserati.

„Jsme velmi hrdí na to, že můžeme být zpět tam, kam jako protagonisté patříme. Jsme poháněni vášní a inovativním přístupem. Máme za sebou dlouhou historii špičkových světových soutěží a jsme připraveni dostát budoucím závazkům. V honbě za výkonností, luxusem a inovacemi je elektrifikovaná řada Folgore nejčistším vyjádřením značky Maserati. Proto jsme se rozhodli vrátit se k závodění ve Formuli E, k setkávání se s našimi zákazníky v centrech světových měst, které posune značku s trojzubcem do budoucnosti,“ uvedl CEO Maserati Davide Grasso.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze