Sportovní elektromobil Cupra Born vstupuje na náš trh. Základ se vešel pod milion Kč

Sportovní elektromobil Cupra Born vstupuje na náš trh. Základ se vešel pod milion Kč
Fotografie: Seat
  • Cupra Born přichází na český trh se základní cenou 984 900 Kč
  • Vůz z velké části vychází z ID.3

Zcela nový model Cupra Born bude jednou z hvězd třetího ročníku veletrhu čisté mobility e-SALON 2021, jehož brány budou otevřeny ve dnech 11. až 14. listopadu 2021 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v pražské čtvrti Letňany. Cupra Born přichází současně s českou výstavní premiérou na český trh. Zákazníci mohou tento výjimečný elektromobil objednávat za ceny od 984 900 Kč, verze Cupra Born 58 vystavená na e-SALONu vyjde se základní výbavou na 1 094 900 Kč.


Mám velkou radost, že můžeme na veletrhu čisté mobility e-SALON představit českým zákazníkům náš revoluční model Cupra Born,“ říká Aleš Novák, ředitel divize Cupra ve společnosti Porsche Česká republika. „Cupra Born je dokonalým spojením elektrifikace a sportovních výkonů a ztělesňuje budoucnost mobility při zachování všech atributů sofistikovaných automobilů značky Cupra.

Cupra Born je moderním kompaktním elektromobilem na základě průkopnické modulární platformy MEB. Vůz nabízí při vnějších rozměrech 4 322 × 1 809 × 1 537 mm cestujícím nečekaně prostorný interiér a zavazadlový prostor o objemu 385 litrů. V konstrukci modelu Born nalézají široké uplatnění kvalitní ekologické materiály včetně recyklovaných plastů. Born přináší také řadu technických inovací. Zákazníci tak mohou poprvé ve voze značky Cupra využívat například head-up displej s rozšířenou realitou a k dispozici mají mimo jiné i novou úroveň konektivity, 12" obrazovku infotainmentu s online navigací a mnoha dalšími službami či nejmodernější asistenční systémy a funkce.

Základem mimořádné jízdní dynamiky, která je pro vozy Cupra typická bez ohledu na druh pohonu, je vyspělý podvozek s víceprvkovou zadní nápravou, nízkým těžištěm a vyváženým rozložením hmotnosti, k němuž zásadním způsobem přispívá uložení sady akumulátorů pod podlahou mezi nápravami. Sportovního ducha umocňuje progresivní řízení ve spojení se sníženým sportovním podvozkem. Tyto prvky výbavy mohou na přání doplnit pneumatiky 235/40 R 20 a adaptivní tlumiče DCC.

Zákazníci mají široký výběr variant pohonu. Born o výkonu 110 kW je napájen nejmenší akumulátorovou baterií o kapacitě 45 kWh. Základní cena této varianty byla stanovena na 984 900 Kč. O stupeň výš stojí kombinace elektromotoru s výkonem 150 kW a 58kWh sady akumulátorů. Tuto variantu mohou zákazníci objednávat za ceny od 1 094 900 Kč. Vrcholné verze e-Boost budou následovat v roce 2022 a ve spojení s akumulátorovými bateriemi o kapacitě 58 kWh nebo 77 kWh poskytnou nevšední jízdní dynamiku díky nejvyššímu výkonu 170 kW. Nejvyšší točivý moment elektromotoru pohánějícího zadní kola je ve všech případech 310 Nm. Nejdynamičtější Cupra Born zvládne sprint z nuly na 100 km/h za 6,6 sekundy. V závislosti na sadě akumulátorů vystačí jedno nabití na ujetí cca 340 až 540 kilometrů podle metodiky WLTP.

Cupra Born – první pohled

CUPRA Born 58 kWh e-boost

Rozměry4 322 × 1 809 × 1 540 mm, 1 749 kg
Výkon170 kW
Baterie62 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)420 km
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze