Spojené Království testuje chytré semafory

Spojené Království testuje chytré semafory
  • Ford poskytl k testování hybridní Mondeo
  • Výsledkem by měla být tzv. zelená vlna

Podle výzkumů stráví ročně ve Velké Británii každý řidič čekáním na semaforech přibližně dva dny. Ford se aktuálně podílí na testování technologie, která by mohla tuto statistiku změnit. Systém nazvaný GLOSA (Green Light Optimal Speed Advisory) využívá informace o načasování semaforů a doporučí řidiči takovou rychlost, aby dorazil k semaforu na zelenou. Pokud je donucen na červenou zastavit, systém ho informuje, za jak dlouho opět naskočí zelená. Podobnou technologii již mají některá města i v České republice, je však o mnoho primitivnější.

Stávající technologie ukazuje ideální rychlost, kterou by měl řidič dodržet, aby vyšla takzvaná „zelená vlna“. Nový způsob naproti tomu vsází na rozsáhlou komunikaci vozidla s jinými vozidly i infrastrukturou. Výsledkem by mělo být zkrácení dojezdových časů, snížení spotřeby paliva ve městě a v neposlední řadě také zmenšení stresu, který řidiči v hustém provozu zažívají.

„Po dlouhém dni v práci nemůže být nic horšího, než zastavovat cestou domů na každých semaforech,“ řekl Christian Ress, vedoucí oddělení asistenčních technologií ve výzkumném středisku Fordu a dodal: „Tím, že umožníme řidičům svézt se na zelené vlně, dosáhneme lepšího toku dopravy a výrazného snížení spotřeby paliva i emisí oxidu uhličitého.“

Ford k testování poskytl model Mondeo Hybrid. Příští rok se v rámci programu budou zkoušet také technologie, které upozorní řidiče na ucpanou křižovatku nebo na blížící se policejní, hasičský či sanitní vůz. Jde tedy o další krůček k vytvoření tzv. Smart City, které by mělo výrazně zlepšit život ve městech. Dvouletý testovací program probíhá v běžném provozu i na uzavřených tratích v Milton Keynes a Coventry.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze