Slováci předběhli Česko. Staví továrnu na baterie pro elektromobily

3
Slováci předběhli Česko. Staví továrnu na baterie pro elektromobily
Fotografie: Volkswagen
  • Volkswagen Group intenzivně buduje vlastní výrobní síť baterií
  • Velká baterkárna aktuálně vzniká na západě Slovenska
  • Bude patrně hotová dříve než všechny podobné projekty v Česku

Baterie pro elektrická Porsche se budou vyrábět na Slovensku. Baterkárna má vyrůst v západní části země, konkrétně v obci Horná Streda v průmyslovém Pováží s ideálním napojením na všechny čtyři základní módy dopravy (silniční prostřednictvím dálnice D1, železniční skrz kapacitní dvoukolejku 120 Bratislava–Žilina, lodní pomocí Vážské vodní cesty i letecký díky blízkému letišti Piešťany). Produkovat má zatím neupřesněné množství baterií, a to od konce roku 2024. Celkové investice dosáhnou nejméně 195 milionů eur (4,82 miliardy korun) a slovenská vláda poskytla projektu investiční pobídky.

Kromě toho hodlá Porsche na Slovensku rozšířit své slovenské technologické centrum za nejméně šest milionů eur (150 milionů korun). Baterie pro koncernové účely už se sice nějakou dobu vyrábějí v závodě Škoda Mladá Boleslav, avšak slovenský projekt by měl být mnohem větší. Původně měla v místě podle cas.sk vyrůst továrna na karoserie, nově se ale pracuje na továrně na výrobu bateriových článků. Dává to i logistický smysl, protože v nedaleké Devinské Nové Vsi se vyrábějí SUV značky Porsche, které čeká částečná či plná elektrifikace. Obě továrny navíc mohou být přímo spojeny i železniční tratí (což pro Devínskou Novou Ves už platí), což by dále zjednodušilo přepravu.

Diskuze ke článku
Bohumil Filip
Bohumil Filip
Vůbec se nedivím že Slovensko předběhlo Česko. Oni totiž aspoň něco dělají pro elektromobilitu, zatímco tady se jen podporují firmy a instituce, plus pomlouvání BEV. Velcí investoři tohle vnímají.
Martin Lyčka
Martin Lyčka
Dobře zavádějící titulek. Když Hyundai má dva roky baterkárnu v Mošnově a další buduje na místě bývalé převodovkárny přímo v Nošovicích. (:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze