Škoda prodává rekordní počet elektromobilů. Díky ní čísla v ČR velmi vzrostou

3
Škoda prodává rekordní počet elektromobilů. Díky ní čísla v ČR velmi vzrostou
  • Škoda v Česku už prodala bezmála 900 čistě elektrických modelů Citigo-e iV
  • V příštím roce lze díky tomu očekávat minimálně zdvojnásobení počtu registrací elektromobilů
  • Elektrické Citigo-e iV bude prvním zákazníkům dodáno zkraje roku 2020

Škoda Citigo-e iV je vůbec první čistě elektrický vůz mladoboleslavské automobilky, se kterým domácí výrobce vstupuje do segmentu, který je zatím v Česku velmi malý. Zároveň chce výrobce elektrickým Citigem pobídnout k elektromobilitě ty, kteří se jí dosud báli, nevěří ji nebo pro ně byly elektromobily příliš drahé. A zdá se, že se to daří.

Citigo iV je první sériový elektromobil pod značkou Škoda

Jak jsme vás již na fDrive.cz informovali, Škoda již vyprodala úvodních 500 aut za zvýhodněnou cenu, ke kterým rovněž nadělovala nabíjení na veřejných nabíjecích stanicích ČEZ na rok zdarma. Poté se cena mírně zvýšila, avšak to zájemce o první elektrickou škodovku neodradilo. K dnešnímu dni totiž eviduje jen v Česku 864 závazně objednaných kusů a lze očekávat, že do konce roku se číslo zastaví těsně pod hranicí tisícovky vozů.

To znamená, že Škoda prodala letos za takto krátké období více elektromobilů než všechny ostatní automobilky dohromady. Pro srovnání, za první půlrok letošního roku se v Česku registrovalo 360 nových elektromobilů. Citigo-e iV lze zatím pouze objednat, dodávky prvním zákazníkům budou zahájeny zkraje roku 2020. V příštím roce se tak díky škodovce minimálně zdvojnásobí registrace nových elektromobilů. V prvním pololetí příštího roku pak Škoda představí svůj první vlastní elektromobil z kategorie SUV.

Technické parametry Škoda Citigo iV (2019)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 597 × 1 645 × 1 481 mm, 1 235 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon61 kW, 80 koní, točivý moment: 212 Nm
Baterie36,8 kWh (32,3 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 40 kW, palubní: 7 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,8 kWh / 100 km, dojezd: 252 km
Cena od499 900 Kč
Diskuze ke článku
Petr Hejna
Petr Hejna
Přísné emise začnou platit od příštího roku a segment uživatelů elektroaut je omezený. Z taktického hlediska to měli prodávat až od ledna. Teď zbytečně vystříleli munici, protože tenhle rok se ještě "emisně" nepočítá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze