Škoda Auto poskytne 55 elektromobilů Enyaq iV pro české předsednictví v Radě EU

Škoda Auto poskytne 55 elektromobilů Enyaq iV pro české předsednictví v Radě EU
Fotografie: Škoda Auto
  • Škoda Auto se stane oficiálním partnerem českého předsednictví
  • České předsednictví začne v červenci 2022, vozy Enyaq iV 80x budou Úřadu vlády ČR k dispozici od května
  • Vozy Škoda sloužily stejnému účelu už v roce 2009

O tom, že chce česká vláda během předsednictví v Radě EU používat elektromobily, jsme vás informovali již v srpnu. Nyní jsme se dozvěděli, že automobilka Škoda Auto vyhrála výběrové řízení na dodávku vozů pro nejvyšší politické představitele v rámci historicky druhého českého předsednictví v Radě EU. Pro převoz významných delegací zapůjčí 55 vozů Škoda Enyaq iV. Kromě toho se stane oficiálním partnerem českého předsednictví.


Elektromobily budou sloužit k transportu delegátů na zasedání summitu a neformálních Rad EU. Kromě toho zvýrazní ekologický akcent českého předsednictví. Enyaq iV je symbolem nové éry automobilky Škoda Auto a jejím prvním sériově vyráběným vozem, který byl od základu vyvinut jako elektromobil. Spojuje v sobě ekologický provoz s přednostmi typickými pro vozy Škoda, mezi něž patří velkorysý prostor a emocionální vzhled. Škoda Enyaq iV se vyrábí v hlavním mladoboleslavském závodě automobilky jako jediný evropský elektromobil na bázi platformy MEB, který je produkován mimo Německo. Pro samotné předsednictví bude mít Úřad vlády k dispozici vozy Enyaq iV 80x poskytující maximální úroveň bezpečí i komfortu. Poprvé tak ve státní zakázce uspěl nový český elektromobil s pohonem 4×4. „Těší nás, že můžeme navázat na partnerství, které jsme započali v roce 2009 a že při českém předsednictví budou naši zemi opět reprezentovat vozy značky Škoda,“ zhodnotil výsledek tendru Martin Jahn, člen představenstva společnosti Škoda Auto zodpovědný za prodej a marketing.

Přestože české předsednictví začne až v červenci příštího roku, Úřad vlády ČR bude mít vozy Enyaq iV k dispozici již od května s cílem zajistit co nejvyšší bezpečnostní standardy převozu. Vozy budou zajišťovat přepravu nejvyšších politických představitelů během jejich pobytu v Praze. „Partnerství se společností Škoda Auto velmi vítáme. Její zapojení přispěje k hladkému průběhu této významné akce a zajistí spolehlivý a reprezentativní transport evropských lídrů. Důležité také je, že doprava bude ekologická. Česká republika tak respektuje závazky a dlouhodobé trendy v oblasti ochrany klimatu,“ uvedl Úřad vlády ČR.

Mladoboleslavská automobilka je opětovným partnerem této prestižní události, své vozy poskytla již pro první české předsednictví v roce 2009. Tehdy se jednalo o 27 automobilů Škoda Superb v nejvyšší specifikaci Elegance s pohonem všech kol.

Elektrojízda kolem republiky, 1 250 km najeden zátah Škodou Enyaq iV 80x

Škoda Enyaq (2020) 80x iV

Rozměry4 649 × 1 879 × 1 616 mm, 2 150 kg
Výkon195 kW
Baterie82 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)509 km
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze