Síť ultrarychlých nabíjecích stanic se zázemím se připravuje i v Česku

Síť ultrarychlých nabíjecích stanic se zázemím se připravuje i v Česku
Fotografie: charge and ride
  • Nabíjecí HUBy charge and ride budou kromě Prahy na spoustě dalších míst
  • Pro nabíjení nebude potřeba žádný speciální čip, vystačíte si s platební kartou
  • Kromě nabíjení poskytnou občerstvení i toalety non-stop

Nedávno jsme psali o tom, že Norsko jde příkladem v tom, že tam vznikají nabíjecí HUBy s ultrarychlými stanicemi a zázemím, na které jsme zvyklí u čerpacích stanic. Zanedlouho ale bude spuštěn podobný projekt v Česku, byť zatím v menším měřítku, než má elektromobilitou proslulé Norsko. Jedna ze stanic této sítě vznikne z historické čerpací stanice na Zličíně, ale v plánu je i mnoho dalších míst a o spoustě dalších se jedná.

Za projektem stojí firma charge and ride, která má za cíl vybudovat síť takových nabíjecích stanic, které poskytnou dostatečný výkon pro rychlé nabití, nebude u nich potřeba žádný speciální čip a zároveň nabídnou zázemí s kvalitním občerstvením a toaletami, aby elektromobilisté mohli využít čas, který je k nabíjení potřeba. Pro spuštění nabíjení bude stačit běžná platební karta, která umožní i vstup na toalety mimo otevírací dobu, takže toalety budou dostupné 24 hodin denně. V době mimo otevírací dobu bude k dispozici alespoň automat s občerstvením. Cena za nabíjení pak nepřesáhne 10 Kč/kWh ani v případě ultrarychlého nabíjení nad 150 kW, „standardní“ dobíjení výkonem do 150 kW bude levnější.

charge and ride - Panenský Týnec

Kromě již zmíněné stanice v Praze na Zličíně se jedná o stanicích v Ostravě – Porubě, u obce Panenský Týnec (jedna rychlonabíjecí stanice by pak u obecního úřadu), v centru Litoměřic a také do budoucna o dalších dvou v Ostravě. Výhledově půjde samozřejmě i o další lokality. Na obrázku výše můžete vidět, jak budou takové nabíjecí HUBy vypadat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze