Salt Lake City chystá velkou dopravní změnu. Pomůže moderní lanovka

1
Salt Lake City chystá velkou dopravní změnu. Pomůže moderní lanovka
Fotografie: PeakRankings
  • Koncem února se rozhodne o výstavbě
  • Lanová dráha by dokázala za jednu hodinu přepravit tisíc cestujících

Ministerstvo dopravy v americkém státě Utah se rozhodlo chce stávajících 13 kilometrů dlouhou úzkou klikatou dálnici vedoucí do oblíbené lyžařské oblasti Little Cottonwood Canyon nahradit stejně dlouhou elektrickou lanovkou. Píše o tom electrek.co a dodává, že by tento krok měl významně ulehčit tamnímu prostředí. Díky elektrické lanovce by se mnohem více zpřístupnila veřejná doprava do lyžařského střediska a současně by se snížilo riziko dopravních nehod. V úvahu připadá i pokles emisí v kaňonu, kudy aktuální dálnice vede. Zapomínat se nesmí ani na časté riziko lavin, které jsou zde v zimě časté.

Plánovaná trasa pro lanovku by procházela od Little Cottonwood Canyon až do Salt Lake City. Díky tomu by došlo k propojení se čtyřmi hlavními lyžařskými středisky v oblasti, kam ročně zavítá okolo dvou milionů návštěvníků. Dálnice State Route 210 (dále SR 210), které by se změna týkala, navíc patří k nejrizikovějším silnicím v USA. Na její trase je totiž 64 lavinových cest, což si ročně vyžádá několik obětí na životech. Elektrická lanovka by tak přispěla nejen k čistšímu prostředí, ale i k mnohem bezpečnější dopravě do střediska. Každá z kabinek lanovky by měla pojmout okolo 35 cestujících a ve výbavě nebudou chybět vyhřívaná sedadla s vestavěným USB nabíjením.

Každé dvě minuty by se na obou koncích lanovky objevila jedna z kabinek, takže „protočení“ cestujících by nebyl žádný problém. Každou hodinu by tak šlo teoreticky přepravit 1 000 cestujících, kdežto na dálnici SR 210 projede denně 7 000 vozidel. Zatím je nové dopravní řešení ve fázi úvah a je možné k němu podat připomínky. Koncem února pak dojde k finálnímu verdiktu, který rozhodne o možné výstavbě.