S jedním čipem až k Jadranu. PRE rozšiřuje před dovolenými nabíjecí roaming

5
S jedním čipem až k Jadranu. PRE rozšiřuje před dovolenými nabíjecí roaming
Fotografie: PRE
  • Možnost s jediným čipem nabíjet u více poskytovatelů se stává populární
  • Takto se smlouvou od PRE můžete nabíjet až do Chorvatska či Itálie
  • Ve Slovinsku a Chorvatsku si ale možná hodně připlatíte

Cestování bez spousty aplikací, čipů či jiných autorizačních prostředků je rozhodně podmínkou, aby se stala elektromobilita obecně přijatelnou. Velcí tuzemští operátoři nabíjecích služeb během letošního roku hodně zapracovali na tom, aby jejich zákazníci mohli s jediným čipem či aplikací procestovat co největší kus Evropy. Vzhledem k aktuálnímu ročnímu období pochopitelně dostaly přednost oblíbené dovolenkové destinace Čechů, tedy Chorvatsko a Itálie. Seznam pochopitelně zahrnuje i Slovinsko, zatímco s Rakouskem už roaming nějakou dobu funguje, stejně jako s Německem, Polskem a Slovenskem. Rozšířeného seznamu zemí si můžete užívat od 1. 7. letošního roku.

Ve vyjmenovaných zemích tedy stačí najít nabíječku příslušného operátora, tam se před nabíjením autorizovat čipem PRE a normálně nabíjet bez dalších uživatelských komplikací. Vyúčtování pak přijde na společné faktuře s tuzemským nabíjením, samozřejmě s podrobným rozúčtováním jednotlivých položek. Uživatelsky tedy jde jednoznačně o krok kupředu. Bohužel to tak docela neplatí o ekonomické stránce. U některých operátorů si totiž cestou na jih připlatíte výrazně více, než jste byli dosud z roamingu zvyklí. Zejména v Chorvatsku doporučujeme obezřetnost; rozdíl v ceně jedné kilowatthodiny při DC nabíjení totiž činí téměř 12 korun.

Itálie

Smlouva s operátorem Enel X Way byla uzavřena tak, že zákazníci PRE zaplatí za AC nabíjení 15,50 Kč/kWh, kromě toho ještě navíc 3,03 Kč/min od 61. minuty nabíjení dále. Cena DC není o tolik vyšší, konkrétně 17,42 Kč/kWh, ovšem parkovací poplatek od 61. minuty je téměř dvojnásobný – 6,05 Kč/min. Výhodou je skutečně husté pokrytí celé Itálie včetně stovek lokálních destination chargerů s nízkými výkony (běžně kolem 7 kW). Avšak právě jejich využívání vás může kvůli parkovacímu poplatku vyjít docela draho.

Slovinsko

V nejrozvinutějším postjugoslávském státu tradičně žádným panslovanským sentimentem netrpí, což se projevuje i na cenách některých tamějších služeb. Nabíjení u zatím jediného tamějšího operátora, s nímž má PRE roamingovou smlouvu (Petrol Slovenia), má totiž vskutku ambiciózní ceník. Zatímco na AC nabíjíte za relativně přijatelných 12,22 Kč/kWh, na DC už si připravte 27,47 Kč a na UFC dokonce 30,99 Kč za kilowatthodinu (to je zatím nejvíce, kolik jsme za nabíjení v Evropě viděli). Petrol má ve Slovinsku hustou síť, avšak u dálnic najdete zpravidla maximálně 50kW stojany. Podle jeho aplikace je však u řady stojanů v tuto chvíli nabíjení zadarmo. Tuto informaci je však třeba aktuálně ověřit, ideálně přímo u Petrolu. Výhodou je, že se neplatí poplatky za parkování, pokud lze tedy údajům z ceníků věřit.

Chorvatsko

A konečně v Chorvatsku, kam se léto co léto míří rekreovat statisíce Čechů, bude možné od prvního července také nabíjet s čipem PRE. Ovšem tady doporučujeme zpozornět: PRE má smlouvu se dvěma operátory a jak jsme již psali výše, rozdíly v cenách jsou v tomto případě propastné. Zatímco operátor HEP – Opskrba provozující mj. českým elektromobilistům dobře známé stanice ELEN žádá ceny v rámci roamingu dejme tomu obvyklé (12,22 Kč/kWh na AC, 15,67 Kč/kWh na DC a 22,39 Kč/kWh na UFC), druhý operátor, Petrol Croatia se s cenami při zemi rozhodně nedržel a v Chorvatsku zaplatíte stejně jako ve Slovinsku. Pozor, pokud si budete chtít stáhnout aplikaci, musíte pro Chorvatsko zvolit další; slovinská tu neplatí. Naštěstí vás to zatím nemusí moc trápit, protože podle aplikace má Petrol Croatia v tuto chvíli nabíječky prakticky jen v Záhřebu a Karlovaci + v jejich okolí.

Partner Jednotka AC DC UFC
Enel X Way Itálie kWh 15,50 Kč 17,42 Kč
min 3,03 Kč (od 61. minuty) 6,05 Kč (od 61. minuty)
HEP – Opskrba Chorvatsko kWh 12,22 Kč 15,67 Kč 22,39 Kč
Petrol Croatia Chorvatsko kWh 12,22 Kč 27,47 Kč 30,99 Kč
Petrol Slovenia Slovinsko kWh 12,22 Kč 27,47 Kč 30,99 Kč
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
To je vážně skvělé tyhle roamingy.
Od Elen jsem si loni stáhnul během chvilky u nabíječky apku, udělal registraci, vyplnil platební kartu a nabíjel.
Teď do té apky koukám a vidím, že aktuální ceny na AC vychází na 6,3-7,7Kč/kWh (rozlišují denní a noční sazbu) a u DC 8,9-10,3Kč/kWh.
Přes PRE vysolím minimálně jeden a půl násobek, no neberte to...
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Manželka jednou omylem nabila u ČEZu přes čip PRE... ty ceny fakt nechcete, to je lepší půjčit fosila :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze