Rok 2019 byl nejspíše posledním, kdy prodeje elektromobilů neovládla Škoda Auto

13
Rok 2019 byl nejspíše posledním, kdy prodeje elektromobilů neovládla Škoda Auto
Fotografie: ČEZ
  • Nissan v roce 2019 prodal 139 elektromobilů, tedy o jeden více než Hyundai
  • Přes sto prodaných kusů se dostal ještě Volkswagen, BMW a Tesla
  • Celkově se prodalo 636 elektromobilů jiných značek než Tesla
  • Tesla prodala v České republice 120 vozů

Dnes Svaz Dovozců Automobilů zveřejnil statistiku prodejů nových automobilů za rok 2019, tak se pojďme podívat, jak se vedlo elektromobilům.

Nissan Leaf e+

O prodeje elektrických modelů na českém trhu se rozdělilo jen několik automobilek, jako je Hyundai, Kia, BMW, Audi, Jaguar, Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Volkswagen či smart. Celkově se prodalo 636 elektromobilů, což je 0,25procentní podíl na trhu. V celkovém čísle prodaných elektromobilů není zahrnutá Tesla. Které automobilce se dařilo nejlépe?

Prodeje za rok 2019 Nissan Hyundai Tesla Volkswagen BMW
139 kusů 138 kusů 120 kusů 104 kusů 101 Kusů

Jak vidíte v tabulce výše, na prvním místě se umístil Nissan, což je poněkud překvapivé. Přeci jen Nissan Leaf už je na trhu nějaký ten pátek. Jen těsně za Nissan skončil Hyundai. Ten jistě těží z toho, že má nejen Hyundai Ioniq, ale také Hyundai Kona, která sklízí chválu prakticky v každém testu. Do statistik promluvila i Tesla, Volkswagen a BMW. Na šestém místě pak skončily automobilky Audi a Jaguar, které shodně prodaly 47 elektromobilů. K prodejům pomohl i Mercedes, který prodal 11 elektrických aut, Renault na tom byl ještě o tři kusy hůře a pro elektrický smart si v roce 2019 přišlo devět zákazníků, pro Kiu pouze čtyři. Naopak Škoda Auto prodala 28 elektromobilů. A Tesla si připsala 120 prodaných aut na českém trhu.

Pro zajímavost, v roce 2018 statistikám kraloval Volkswagen, který prodal 308 elektromobilů. Druhý byl Nissan a třetí skončilo BMW. Celkově se v roce 2018 prodalo 618 elektromobilů a 85 vozů Tesla. Je vidět, že například Volkswagen čeká na uvedení ID.3 a jeho prodeje výrazně klesaly.

Letošní rok by mohl prodejům elektromobilů ještě více nahrávat. Jednak se na trh dostanou nové modely, jaké konkrétně si můžete přečíst v našem článku, a samozřejmě nabíjecí infrastruktura je rok od roku lepší.

Diskuze ke článku
realista
Nejak se v te cesove ose ztracite. Hned v uvodi pisete, ze “ Nissan v roce 2018 prodal 139 elektromobilů, tedy o jeden více než Hyundai” pritom to bylo v roce 2019. Dale pak v textu pisete, ze “ Celkově se v roce 2018 prodalo 618 elektromobilů a 85 vozů Tesla. Je vidět, že například Volkswagen čeká na uvedení ID.3 a jeho prodeje výrazně klesaly. Naopak značky Hyundai nebo Jaguar zvládly prodat o desítky kusů za rok více než loni.” na konci, ale melo byt “předloni”...
hanh
Jsem zvědav jak se podepíše do statistik 2020 začátek prodeje Tesla Model 3. Každopádně bude mít Tesla rok pouze z 9 měsíců, první Testy M3 budou nejdříve v březnu. Docela by mne zajímalo, co jsou to vlastně za čísla. Tesla v ČR vůbec v roce 2019 nemohla prodávat. Takže to jsou registrace překoupených aut?
Pavel
Co je to za hloupost? Tesla letos předběhne všechny, s Modelem 3 a hlavně už je v Čr, sam ji mám objednanou.
ekohybrid.cz
Prodeje elektromobilů se v roce 2019 pohybovaly v řádech stovek exemplářů, hybridy v tisícovkách, konkrétně 8 346 zaregistrovaných do provozu, to je i odpověď pro Pavla. Statistika prodejů se tvoří dle registrovaných vozidel, bohužel SDA lídra v elektromobilitě vede jako jiný, nezařazeno=nejsou jejich členy v roce 2019... Rok 2020 bude rokem HYBRIDů, je to o uživatelském komfortu, který je pro vlastníky vozidel parametrem č.1 !!!!!! a do doby prakticky použitelného bezkontaktního, indukčního dobíjení elektromobilů bude prefernční volbou. www.ekohybrid.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze