Rivian za minulý rok obdržel přes 1,3 miliardy dolarů v investicích

Rivian za minulý rok obdržel přes 1,3 miliardy dolarů v investicích
Fotografie: Rivian
  • Americký technologický startup Rivian v roce 2019 dostal přes 1,3 miliardy dolarů v investicích
  • Mezi investory se objevil také Amazon a zdánlivě konkurenční Ford
  • Jejich pickup a SUV se začnou prodávat začátkem příštího roku

Pokud někomu z vás Rivian stále nic neříká, je to technologický startup, ale dnes bychom jej mohli označit za plnohodnotnou automobilku. Byl první, kdo přišel s nápadem vytvořit elektrický pick-up, který sice vypadá podobně jako klasický vůz, ale skrývá v sobě spoustu malých i velkých vychytávek, jež do nějaké míry redefinují výraz užitkový vůz. Těchto věcí si všímají i potencionální investoři a nyní jsme se dozvěděli pár zajímavých čísel. Možná vás překvapí, kdo všechno do startupu investoval.

V posledním investičním kole se jim totiž podařilo získat velice solidní sumu 1,3 miliardy amerických dolarů. To je v přepočtu přibližně 29 miliard korun. Zasloužila se o to například firma T. Rowe Price, která se zabývá správou podobných investic, nebo technologická firma Cox Automotive. Největším investorem je stále Amazon, který poskytl značce 700 miliónu dolarů a trochu překvapivě i Ford, jenž do Rivianu vložil 500 milionů dolarů.

Ford ve světě pickupů působí již dlouho, zvláště se svým doposud nejprodávanějším modelem F-150, jehož elektrická alternativa se očekává již dlouhou dobu. Proč tedy investovat do konkurence? Tato automobilka si totiž jako součást dohody odnese i modelovou architekturu Rivianu, kterou má údajně použít v chystaném SUV bratrské značky Lincoln. Amazon si také od automobilky objednal 100 000 kusů elektrických dodávek, které budou vyvíjené na jejich vlastní nápravě, kterou značka nazývá „skateboardová“.

Rivian R1T

Na této platformě také vyrostou oba jejich vozy: jak pickup s názvem R1T, tak SUV R1S. Slibují dojezd až 644 km s baterií ve velikosti od 105 do 180 kWh. Jejich motory dokážou vyvinout výkon až 700 koní. V poslední době se o nich psalo v souvislosti s videem vypuštěným v období Vánoc, kdy pickup ukazuje tzv. tankovou otočku, tedy otočení o 360 stupňů na jednom místě. Rivian pak potvrdil začátek prodeje vozů na rok 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze