Revoluční Mazda, Dacia Spring dostala silnější motor a Auto roku 2023

fNews #208
Revoluční Mazda, Dacia Spring dostala silnější motor a Auto roku 2023
Fotografie: Jeep
  • Mazda MX-30 dostala revoluční plug-in hybridní pohon s Wankelem
  • Dacia Spring má téměř o třetinu koní více
  • Autem roku 2023 je Jeep Avenger

Vítejte na u 208. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém opět shrneme nejzajímavější novinky z elektromobility. Jelikož probíhá Autosalon v Bruselu, podíváme se zejména na novinky odtud. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v článku na fDrive.cz a odkaz na rozcestník je v popisku pod videem.

fNews #208 – Revoluční Mazda, Dacia Spring dostala silnější motor a Auto roku 2023

Podcast v audio formě

Začneme u novinky z Japonska, která navíc není plně elektrická. V Bruselu totiž měla světovou premiéru Mazda MX-30 R-EV. Vychází z plně elektrické verze a rozměry i prostornost zůstávají stejné. Pod kapotu ale přibyl Wankel motor a trakční baterie se zmenšila na polovinu. Vznikl tím unikátní sériový plug-in hybrid, který na elektřinu ujede 85 kilometrů dle WLTP a celkový dojezd je přes 600 kilometrů.

Další novinka bude evropská, i když tak trochu napůl, protože se vyrábí v Číně. I Dacia Spring totiž dostala nový pohon, spolu s verzí Extreme. Pohon samozřejmě zůstává plně elektrický, ale nese označení Electric 65, přičemž číslo značí počet koní pod kapotou. Oproti Electric 45 je to tedy citelné navýšení. Jelikož se silnějším motorem dostala Dacia Spring i delší stálý převod, měla by se změna projevit hlavně ve vyšších rychlostech a teoreticky by mohla klesnout i dálniční spotřeba.

Zakončíme u Auta roku, jehož vyhlášení také proběhlo na Autosalonu v Bruselu. Jeep Avenger získal titul Auto Roku 2023. Druhý Volkswagen ID. Buzz získal 241 bodů a na třetím místě se umístil Nissan Ariya se ziskem 211 bodů. Pod stupni vítězů skončila Kia Niro. Ve finále byly i vozy Renault Austral, Peugeot 408 a Subaru Solterra/Toyota bZ4X, přičemž se umístily právě v tomto pořadí. Většinou finalistů jsou tedy elektromobily, případně modely, které alespoň nabízí elektrickou variantu.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze