Renault s Nissanem slaví, prodali už 350 tisíc elektromobilů

  • Aliance Renault-Nissan prodala od roku 2010 už přes 350 tisíc elektromobilů
  • Většina z prodaných kusů připadá na model Nissan Leaf
  • Nejvíce Leafů se prodalo v USA, Evropa je až na třetím místě

Aliance Renault-Nissan dnes oznámila, že se jí od prosince 2010, kdy se začala prodávat první generace Nissanu Leaf, do srpna 2016 podařilo prodat už 350 tisíc elektromobilů. Současně také vytvořila rekord tohoto segmentu, když se jí povedlo prodat 100 tisíc elektromobilů za jediný rok. Pro srovnání: Tesla za rok 2015 prodala zhruba polovinu, a sice 51 tisíc vozů. Zde je však nutno podotknout, že pořizovací cena vozů prodávaných Nissanem a Renaultem je oproti Tesle výrazně nižší.

Elektromobily Nissan a Renault

Na alianci Renault-Nissan tak nyní připadá více než polovina celkového počtu celosvětově prodaných elektromobilů. Co se týká prodejů v rámci odvětví, zůstává na špičce Nissan Leaf, který je s 230 tisíci celosvětově prodanými kusy nejprodávanějším elektromobilem vůbec. K dnešnímu dni prodal Nissan více než 250 tisíc elektromobilů, a to na 48 světových trzích. Vozy Nissan Leaf už najely více než 2,7 miliardy kilometrů (1,7 miliardy mil), čímž omezily znečištění atmosféry emisemi CO2 o 455 249 190 tun. Prodej modelu Leaf připadá z 90 procent na Spojené státy, Japonsko a Evropu. Nejvíce vozů Leaf se prodalo ve Spojených státech (97 tisíc kusů). Na Japonsko připadá 68 tisíc prodaných kusů a na Evropu 61 tisíc kusů. Kromě modelu Leaf prodává Nissan ještě lehký užitkový vůz e-NV200. Prodávat se začal v roce 2014 a nejvíce jde na odbyt v Evropě a Japonsku.

Nissan Leaf (2016)

Rozměry4 445 × 1 770 × 1 550 mm, 1 516 kg
Výkon80 kW
Baterie30 kWh, CHAdeMO, Mennekes
Dojezd (WLTP)249 km

Renault boduje hlavně v Evropě

Renault je nejúspěšnější značkou elektromobilů v Evropě. Renault od roku 2011, kdy byl uveden na trh model Kangoo Z.E., prodal už 100 000 elektromobilů. Dosažení milníku bylo oslaveno ceremoniálem při slavnostním převzetí vozu Renault ZOE zákazníkem v Norsku. Model ZOE je nejprodávanějším elektromobilem v Evropě. Samotná společnost Renault je pak s prodeji, které za prvních šest měsíců tohoto roku narostly o 32 procent, nejúspěšnějším evropským výrobcem elektromobilů. Každý čtvrtý elektromobil, který jezdí po evropských silnicích, nese značku Renault.

Renault je nejúspěšnější značkou elektromobilů v Evropě.

V inovování pokračuje aliance i nadále. Využívá přitom své kompetence v oboru elektromobilů, kterou kombinuje s výzkumem a vývojem pokročilých technologií. V lednu aliance oznámila plán, podle kterého chce do roku 2020 uvést na trh více než 10 vozidel s technologií autonomní jízdy.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze