Rekordní kvartál Tesly, autonomní vůz z Číny nebo zvýhodnění elektromobilů v ČR

fNews #169
Rekordní kvartál Tesly, autonomní vůz z Číny nebo zvýhodnění elektromobilů v ČR
Fotografie: Heatherwick Studio
  • Tesla v prvním kvartále roku 2022 překonala svůj kvartální rekord
  • Čínská automobilka IM Motors chce příští rok začít vyrábět autonomní vůz
  • Vláda schválila zvýhodnění elektromobilů pro firmy a E.ON spustil solární nabíjecí stanici s bateriovým úložištěm

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na rekordní kvartál Tesly, připravované autonomní vozidlo z Číny, zvýhodnění elektromobilů v Česku nebo novou nabíjecí stanici.

fNews #169 – Rekordní kvartál Tesly, autonomní vůz z Číny nebo zvýhodnění elektromobilů v ČR

Podcast v audio formě

Začneme u Tesly, která dosáhla dalšího skvělého úspěchu. Za první kvartál letošního roku vyrobila 305 tisíc aut a zákazníkům dodala 310 tisíc vozů. A to i přes problémy v dodavatelském řetězci, kvůli nimž byly i odstávky v závodech. Kdyby se tento výsledek podařilo zopakovat v dalších kvartálech, dosáhla by dalšího ročního rekordu. Pokud se ale podaří vyřešit zmíněné problémy a rozjede se výroba v Německu, může být roční výsledek klidně o polovinu vyšší než loni.

Od Tesly, která má ostatně také nemalou část produkce v Číně, se přesuneme přímo do Číny. Tamní automobilka IM Motors se totiž postarala o další poprask, protože po elektrickém sedanu s dojezdem 1 000 kilometrů se chystá příští rok spustit výrobu netradičně tvarovaného městského autonomního vozidla. Vypadá to, že Čína začíná udávat tempo ve vývoji automobilů. Myslíte, že se jim to opravdu podaří podle plánu?

Z Dálného východu se vrátíme do Česka. Spolu se snížením spotřební daně na palivech totiž vláda zvýhodnila i používání elektromobilů, zejména těch firemních. Například daňově zvýhodnila dosud nevýhodné nastavení pro užívání nízkoemisních služebních vozidel pro soukromé cesty. Zvýhodnění se ale týká i firemních wallboxů a nabíjecích stanic.

Zakončíme tradičně v Česku u nové zajímavé nabíjecí stanice, kterou otevřel E.ON. Ta totiž využívá energii ze slunce a ukládá ji do bateriového úložiště. Když pak přijede nabíjet auto a potřebuje vyšší výkon, než kolik poskytnou solární panely, využije energii z baterií. Tato stanice je u prodejny Penny Market v Praze Lehovci.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze