První Hummery EV stihnou letošního Ježíška

První Hummery EV stihnou letošního Ježíška
Fotografie: GMC
  • GMC už rozjíždí před týdnem slavnostně otevřenou továrnu
  • Hummer EV bude velmi drahým zbožím, přesto je o něj velký zájem

Ač se to zdá v dnešní době věčných zpoždění téměř neuvěřitelné, GMC dodá podle electrek.co první Hummery EV zákazníkům ještě letos, podle amerických zvyklostí samozřejmě jako model 2022. To je dokonce v souladu s plánem zahájit produkci během letošního podzimu. Uspokojování prvních zájemců začne v prosinci, existuje tedy reálná šance, že řadu amerických rodin čeká krásný vánoční dárek. Hummer sice dosud nepodstoupil testování dojezdu podle EPA, nicméně výrobce slibuje hodnoty, které by se podle jejich metodiky (značně odlišné od WLTP) neměly příliš odchýlit od 329 mil neboli 529 km. Původně však výrobce avizoval 350 mil (563 km).

Šéf GMC Duncan Aldred oznámil, že eviduje už 125 tisíc zájemců o nový elektrický superstroj, který by měl excelovat v terénu i na silnici. Přibližně polovina z tohoto počtu už složila stodolarový rezervační poplatek. Čtyři pětiny zájemců pokukují po exkluzivním, třímotorovém provedení Edition 1, které bude uvedeno jako první, avšak také jako nejdražší z celé modelové řady. Základní cena totiž byla stanovena na 110 295 USD (2 508 100 Kč). Teprve později naběhnou i dostupnější verze včetně startovní EV2 v roce 2024, která by měla startovat kolem 80 000 dolarů (1 819 000 Kč).

Zdá se tedy, že kontroverzní návštěva amerického prezidenta Joea Bidena v čerstvě otevřené továrně na výrobu elektrických Hummerů má ještě širší konotace, než se původně zdálo. Zajímavě se začíná zamotávat rovněž nevyhlášený závod o první elektrický pick-up. Rivian jej sice vyhrál, protože zahájil produkci ze všech soupeřů jako první, ovšem zatím nezahájil zákaznické dodávky. Všechny vyrobené vozy zatím mířily k zaměstnancům. A tak by mohl Hummer vyhrát aspoň v této cenné vedlejší disciplíně. Co na to Tesla se svým Cybertruckem?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze