První elektromobil Rolls-Royce, elektrický Jeep a další novinky

fNews #197
1
První elektromobil Rolls-Royce, elektrický Jeep a další novinky
Fotografie: Rolls-Royce
  • Rolls-Royce Spectre, první elektromobil značky, se představil
  • V Paříži se ukázal i elektrický Jeep Avenger
  • Dalšími novinkami jsou Mercedes EQE SUV a Next.e.go e.wave X

Vítejte u 197. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém jako každý týden shrneme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme hlavně na auta, která se ukázala na autosalonu v Paříži.

fNews #197 – První elektromobil Rolls-Royce, elektrický Jeep a další novinky

Podcast v audio formě

Jednou z novinek, která se v Paříži představila, je první elektromobil značky Jeep a zároveň první Jeep s pohonem pouze předních kol. Jmenuje se Avenger a jde o malé SUV, které sdílí techniku s jinými elektromobily koncernu Stellantis, například s modernizovaným Peugeotem e-208 nebo DS3 E-Tech. Slibuje dojezd 400 kilometrů a ve městě, kam je toto auto primárně určené, dokonce 550 kilometrů. Přestože je určený primárně do města a nemá pohon všech kol, slibuje díky světlé výšce i elektronickým asistentům solidní jízdní vlastnosti v terénu.

Další tradiční automobilkou, která představila svůj první sériový elektromobil, byl Rolls-Royce. Sice to nebylo v Paříži, ale ultraluxusní elektrické kupé se představilo v čase pařížského autosalonu. Rolls-Royce Spectre je modelem, který odstartuje plnou elektrifikaci portfolia značky, jež proběhne do roku 2030. Údaje o dojezdu jsou zatím předběžné, ale mělo by to být okolo 520 kilometrů dle metodiky WLTP. Díky výkonu 430 kW by měl sprint na stovku zvládnout za 4,5 sekundy.

Další novinka už je opět z Paříže, ale tentokrát nejde o tradiční automobilku. Německý startup Next.e.go uvádí malé městské miniauto e.wave X, které má být k dispozici i v užitkové verzi pro logistiku poslední míle. Zatímco e.wave X je ale menší než Dacia Spring, cena je o poznání vyšší.

Zakončíme opět u tradiční automobilky, u které už ovšem elektromobil není překvapením. Řeč je o Mercedesu, který v Paříži představil už čtvrtý elektromobil na platformě EVA. Jde o Mercedes EQE SUV, který následuje po modelech EQS, EQE a EQS SUV. Zatímco zabírá menší plochu než sedan EQE, jeho vnitřní prostor je větší. Ve městě je tedy praktičtější, ale na dálnici si sedan povede lépe než SUV, protože má delší dojezd a při dálniční rychlosti bude rozdíl největší. Je tu ale možnost volby mezi dojezdem a vnitřním prostorem. Jen je škoda, že v nabídce není také elektrické kombi, které by rovněž nabídlo prostor a zároveň by dálniční jízdu zvládlo lépe než SUV.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.