Prodeje vozů s alternativními pohony strmě rostou. Ve Španělsku dokonce o 87 procent!

Prodeje vozů s alternativními pohony strmě rostou. Ve Španělsku dokonce o 87 procent!
  • Nejprodávanějším elektromobilem se stal Renault ZOE, který zaznamenal nárůst prodejů o 49 procent
  • Velký „boom“ zažívají hybridní vozy s 111 006 kusy prodanými v prvním kvartálu

Vypadá to, že si již Evropané na vozidla s alternativním pohonem zvykají. Podle asociace EAMA (European Automobile Manufacturers Association) zažívají vozy především s hybridním a elektrickým pohonem neskutečný boom, jen v prvním kvartálu se jich totiž prodalo o 37,6 procent více, tedy 212 945.

Prodeje vozů s alternativním pohonem v  Evropě

Největší růst je znatelný u hybridních vozidel, kterých se prodalo 111 006 kusů (růst o 61,2 procenta). Druhého největšího zlepšení se dočkaly ryzí elektromobily, kterých se prodalo pouze 24 592, ale i tak ale jde o zlepšení o 49 procent. Plug-in hybridy si pak v prodejích polepšily pouze o 13 procent na 21 644 prodaných kusů. Zbylé prodané kusy představují ostatní alternativní pohony typu CNG nebo LPG.

Nejvíce překvapilo Španělsko, kde se prodej elektromobilů a hybridů zvýšil o obrovských 87,4 procent. V Německu se prodeje alternativních pohonů zvýšily o 67,5 a ve Velké Británii o 29,9 procenta. Určitě také stojí za to se podívat na konkrétní vozy, které se nejlépe prodávaly. První je totiž Renault ZOE, který si prodejní čísla zlepšil o 49 procent na 9 083 kusů. Druhý byl Nissan Leaf a vítěznou trojici uzavírá BMW i3. V plug-in hybridech jasně vede povedené Mitsubishi Outlander, kterému dýchá na záda Volkswagen Passat GTE.

Zdroje: electrek.co, eafo.eu

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze