Příští generace Peugeotu 3008 bude od základu jiná, dorazí i jako elektromobil

Příští generace Peugeotu 3008 bude od základu jiná, dorazí i jako elektromobil
Fotografie: Peugeot
  • Vůz využije naprosto novou podvozkovou platformu
  • V nabídce se objeví i klasické spalovací verze s mild-hybridní technikou
  • Počítá se s nasazením nové automatické převodovky Punch PowerTrain

Francouzský Peugeot chystá pro rok 2023 zcela elektrickou variantu svého SUV 3008. Ta dorazí společně s jeho novou generací, tudíž můžeme očekávat velkou řadu novinek v oblasti výbavy a použitých technologií, jak uvádí largus.fr.

Nová 3008 bude jako elektromobil

Možná víte, že v současnosti vyráběná druhá generace 3008 ještě neprošla ani faceliftem. O to větším překvapením jsou slova, která do světa vypustili hlavní šéfové odborů v závodě Sochaux. Příští generace tohoto populárního modelu totiž dostane zcela novou podvozkovou platformu s označením EMP2 V4, která je hlavním důvodem, proč se vůz může stát čistým elektromobilem.

Její nasazení pak znamená, že v závodě v Sochaux bude zajištěna produkce vozidel nejméně do roku 2030. A jak bude vlastně nástupce vypadat? V tomto ohledu je ještě dost brzy na spekulace. Naopak, co se týče další techniky, tam byl Peugeot o dost sdílnější. Kromě podvozkové platformy se chystá nasazení nově vyvinuté automatické převodovky.

Ta ponese označení Punch PowerTrain, nahradí dosavadní osmistupňový automat Aisin a využita bude u chystaných verzí s mild-hybridní technikou. A co si vlastně máme pod výše zmíněnou zkratkou představit? Prakticky se jedná o nově vyvinutý typ elektrifikovaného automatu, jenž nabídne sedm rychlostí a dvě spojky. Jeho výrobce má 45 let zkušeností ve vývoji a výrobě světových přenosových technologií, které nabízejí převodovky typu CVT a DCT.

V rámci nabídky se pak u třetí generace modelu 3008 objeví i pár klasických spalovacích verzí, z nichž většinu nemine mírná elektrifikace. Podle současných zpráv však z nabídky odejde benzinový motor 1.6 PureTech. A jelikož Peugeot nabízí ještě většího sourozence s označením 5008, ani na toho ve Francii nezapomněli. Toto sedmimístné SUV čeká taktéž mnoho omlazovacích procedur, takže po vzoru menšího modelu 3008 opět čekejme stejný technický základ a novou paletu pohonných jednotek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze