Přinášíme vám dojmy z dalšího ročníku Elektrofestu. Bylo se na co dívat

3
Přinášíme vám dojmy z dalšího ročníku Elektrofestu. Bylo se na co dívat
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Součástí akce byl i pohled do minulosti v rámci rally veteránů
  • K vidění bylo kromě spousty Tesel i nákladní Volvo FL 42 Electric a nová Kia e-Niro

Tento pátek (a hlavně pak v sobotu) se konal další ročník Elektrofestu v prostorách náměstí města Pelhřimov. My jsme na místo dorazili s právě testovaným Volkswagenem ID.3 Pro S a jak se následně ukázalo, byl to jediný exemplář, který na akci dorazil. O to větší pozornost vůz přitahoval. Naopak poměrné četné zastoupení zde měl Volkswagen ID.4 a také ID.5, který sloužil jako jeden z mnoha elektromobilů k předváděcím jízdám pro veřejnost. Oproti loňskému ročníku se na pelhřimovské náměstí ale dostavilo o něco méně elektromobilů. Možná ale za to mohlo parné letní počasí, kdy teplota ve stínu dosahovala 33 °C. Ani to však nezabránilo tomu, aby davy lidí obdivovaly vystavené vozy. Do některých šlo opět nahlédnout po svolení majitele, což se týkalo hlavně vozů Tesla.

Těch bylo v Pelhřimově několik desítek a snad kromě Modelu S ve vrcholné edici Plaid zde byla k vidění celá předešlá produkce kalifornské automobilky. A jelikož Tesly mi do ruky tak často nepřichází, využil jsem nabídky předváděcí jízdy v krásně svítivě červené Tesle Model X v provedení Long Range z roku 2018. Dojem z vozu byl samozřejmě parádní a akcelerace díky výkonu přesahujícímu 500 koní taktéž. Na srazu elektromobilů nechyběl ani další program včetně panelové diskuze. Ta se zabývala nedávným zákazem výroby spalovacích motorů po roce 2035 a nutno uznat, že diskuze to byla celkem výživná. Odpůrci elektromobilů se totiž nebáli přihlásit o slovo a „ochránci“ elektromobility měli s jejich otázkami co dělat.

Na letošním ročníku byla možnost vidět nejen elektromobily z řad osobních vozidel. Na jedné straně náměstí bylo i čistě elektrické nákladní Volvo FL 42 Electric. Zájemci o svezení na elektrické koloběžce si mohli užít jízdu na několika modelech s různým výkonem. Pomyslným vrcholem akce byl pro řadu návštěvníků průjezd historických vozidel v rámci historické rally. Návrat do minulosti jednoznačně ukazovaly všem známé historické kousky, jako jsou například Citroën DS nebo Škoda 430 z roku 1929. A jelikož zde měla stánek i korejská automobilka Kia, v rámci celodenní prezentace EV6 došlo také na „odhalení“ kompletní podoby nové generace e-Nira. Vůbec poprvé jsem měl možnost se do vozu posadit a z mého pohledu jsou již na první pohled znát zlepšení, která tento vůz posouvají zase o kousek výše v rámci kvality a zpracování kabiny. Na jeho klasický test si ale budete muset ještě chvíli počkat.

Diskuze ke článku
Bohumil Filip
Bohumil Filip
Takhle nějak si představuji diskuzi s protibaterkovým ropákem, který věří propagandě o čistějším vzduchu vycházejícího ze spalovacího automobilu než který nasává. Navíc takovým, který tohle aplikuje a každý den si na 10 minut nastartuje svého spalovacího miláčka v zavřené garáži a inhaluje ten "čistý" vzduch. :D
Martin
Martin
Naposledy upraveno: 20. 6. 2022 07:12
.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze